Jak dát podřízeným volnost, ale neztratit kontrolu

Delegování práce je jednou z klíčových úloh každého manažera. Stejně jako není možné dělat z pozice vedoucího všechnu práci sám, není ani možné po delegaci práce na podřízené stát za jejich zády a kontrolovat každý jejich krok. Aby vaši podřízení dosahovali co možná nejlepších pracovních výsledků, musí mít určitou volnost. Jak ale dát podřízeným prostor a svobodu, ale zároveň neztratit úplně kontrolu nad tím, co se děje a jak vaši podřízení pracují?

Ilustrační snímek

Server Strategy Business radí, že abyste této poměrně delikátní rovnováhy dosáhli, musíte dodržet těchto několik pravidel:

Jasně komunikovaná strategie

Ze všeho nejdříve je nutné celému týmu jasně komunikovat strategii. Pracovníci sice mohou (a musí) pracovat samostatně, ale zároveň si musí být vědomi celého širokého kontextu, ve kterém svoji práci vykonávají. Jasně určete priority týmu, jeho strategii, vizi a pravidla, podle kterých se u vás v týmu i v celé firmě hraje.

Jasně definované mantinely

Když podřízeným nabídnete prostor pro jejich vlastní iniciativu, musíte tento prostor ale vždy i jasně vyhradit. Působiště, ve kterém mají členové týmu se svou prací volnou ruku, musí mít jasné mantinely a pracovníci musí vědět, kam jejich pravomoci přesně sahají.

Společná vize celého týmu

Týmová práce nebude nikdy dobře fungovat, pokud nebude tým jako celek sdílet společnou vizi. Tedy jakýsi cíl, za kterým všichni směřují. Aby tato vize fungovala jako pojítko celého týmu, musí být konkrétní, měřitelná a definovaná konkrétními parametry.

Detailně definované rozdělení povinností

Pravidla hry musí být jasně daná. A to i co se týče povinností a práv jednotlivých pracovníků. Jasně vymezte, kdo je za co zodpovědný, každého seznamte s tím, co je jeho role a co se od něj očekává. Jedině tak bude moci váš tým i při určité individuální volnosti pracovat efektivně.

 

-mm-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business