Jak dát dobrou referenci?

Ilustrační snímek

Bývalý kolega vás požádal o poskytnutí reference při hledání své nové práce a vy jste souhlasili, protože spolupráce s ním byla výborná a rádi mu pomůžete. Po chvíli přemýšlení si však začnete klást otázku, jak byste se měli chovat, až vám zatelefonuje příslušný náborář, abyste zachovali profesionalitu a bývalému kolegovi neublížili. Autorka populárního manažerského blogu Ask a Manager Alison Greenová radí:

Připravte se na telefonát

Zamyslete se nad tím, proč byl váš kolega tak dobrý ve své práci, proč se s ním dobře spolupracovalo a čeho všeho dosáhl. Zvažte i to, v čem by se měl dále rozvíjet a jaké druhy práce by pro něho nebyly vhodné. Klidně si udělejte pár poznámek, abyste na nic podstatného nezapomněli.

Mluvte o práci

Až vám zatelefonuje náborář a bude si chtít ověřit vaši referenci, pravděpodobně vám bude klást otázky z předem připraveného seznamu. Nemusíte se tedy bát, že budete muset vést dlouhý monolog. Odpovídejte stručně, co nejkonkrétněji a držte se pouze pracovních záležitostí. Nekomentujte zdravotní stav nebo osobní život bývalého kolegy.

Pozor na tón hlasu

Náborář si bude všímat nejen obsahu vašich slov, ale i míry vašeho nadšení při popisování bývalého kolegy. Buďte otevření a upřímní, nemusíte znít jako stroj jen proto, že si myslíte, že to bude působit „profesionálně“.

-kk-

Zdroj: QuickBase Blog - The Fast Track - manažerský blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje QuickBase Blog - The Fast Track