Jak číst řeč těla: Čtyři tipy, jak využít neverbální komunikaci při jednáních

Mezilidská komunikace se z velké části odehrává na neverbální úrovni. Signály, které vydává naše tělo, toho hodně vypovídají o tom, co si myslíme, jak se cítíme nebo jaké máme úmysly. Když se naučíte tyto signály u ostatních detekovat i správně vykládat, zlepšíte tím vaši vyjednávací pozici i komunikační dovednosti obecně – a to jak při jednáních s obchodními partnery, tak i v každodenní komunikaci s podřízenými nebo kolegy. Zde jsou proto čtyři tipy, jak správně číst a využít řeč těla při konverzaci s jiným člověkem.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil web Entrepreneur.com.

Postoj a držení těla

To, jaké má druhá osoba držení těla, vám toho hodně řekne o tom, jak o vás daná osoba smýšlí. Pokud obecně druhý člověk sedí nebo stojí otevřeně k vám, značí to, že vám důvěřuje a zajímá jej, co chcete říct. Pokud je naopak dotyčný stažený do sebe, shrbený, otočený bokem k vám nebo si vytváří bariéru mezi vámi a ním (například rukama), může to být známka toho, že vám nedůvěřuje nebo je něco špatně.

Náhlé změny v chování a řeči těla

Je těžké říct, jaké konkrétní gesto znamená to či ono, jelikož jsme každý jiný a každý člověk má zcela jiné způsoby vyjadřování – včetně toho neverbálního. Čemu byste ale měli věnovat pozornost jsou náhlé změny v těchto vzorcích. Jestliže se najednou začne druhý člověk ošívat, změní se mu tón hlasu nebo významně změní své držení těla, měli byste zpozornět. Zřejmě se něco v jeho vnímání či náladě stalo.

Mikrovýrazy

Většina lidí je schopna poměrně efektivně skrýt, co si skutečně myslí, a vysílat vůči druhému člověku signály, které chtějí. Málokdo je ale schopen ovládat mikrovýrazy. Jedná se o spontánní, velmi krátké obličejové výrazy, které trvají i jen zlomek vteřiny a které následují poté, co se dotyčný dozví nebo zkrátka uslyší něco, co tuto emoci vzbudí. Pokud chcete vědět, co si skutečně dotyčný myslí o tom, co mu říkáte, sledujte jeho mikrovýraz těsně poté, co mu danou věc řeknete.

Dýchání a mrkání

Zrychlená frekvence dýchání, stejně jako frekvence mrkání očními víčky, může znamenat celou řadu věcí. Nejčastěji se však jedná o důsledek nervozity a stresu, zvláště pokud se dýchání či mrkání zrychlí zčistajasna uprostřed konverzace. Vnímejte dech a četnost mrkání druhého člověka a můžete se dozvědět, kdy se začne během konverzace cítit nesvůj.



-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com