Jak být v obraze a přitom nebýt mikromanažer?

Ilustrační snímek

Jste pouze pozorní k detailům, nebo již vaše chování hraničí s mikromanagementem? Jak pak ale nebýt zcela mimo dění, a přitom svým chováním neničit úsilí druhých? Tyto otázky si ve své praxi položil snad každý vedoucí pracovník. Jak se k takové situaci postavit, radí ve svém blogu na stránkách BNET americký konzultant, kouč a spíkr v oblasti leadershipu John Baldoni.

Soustřeďte se na svou odbornost

Držte se zásady vyjadřovat se k tématům, která spadají do oblasti vašich znalostí a zkušeností. Uvědomte si své hranice a v ostatních případech věřte těm, kteří danou práci dělají – designérům, inženýrům, finančním analytikům a podobně.

Nedelegujte všechno, abyste neztratili spojení

Nechte si pro sebe úkoly, ve kterých jste nejlepší a které vás nejvíce baví – například vyjednávání. Ostatní delegujte - a neříkejte svým lidem do puntíku, jak to mají dělat.

Najděte svou motivaci

Vaším úkolem je směřovat tým a jeho řízení směrem k výsledkům. V každodenní práci je to náročné, zejména pokud projekty narážejí na problémy nebo se omezují zdroje. Když pak ale tým uspěje, bude to pro vás velké uspokojení.

Obecně si připomínejte, že neustálé vměšování do práce druhých omezuje jejich rozvoj. Zasáhnete-li pokaždé, když nastane problém, neumožníte svým lidem, aby sami našli řešení. Zkuste je tedy nechat problém vyřešit a naučit se při tom, jak se mu v budoucnu vyhnout. Snažte se jít příkladem a průběžně ukazovat svým chováním, jak reagovat.

-kk-

Zdroj: BNET - americký server o managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BNET