Jak být skutečně autentickým lídrem? Máme pro vás pět tipů

Efektivní vedoucí si musí umět vybudovat vztah se svými podřízenými. Aby vedoucímu týmu jeho podřízení důvěřovali, musí vidět, že se chová skutečně autenticky a upřímně a že nic nepředstírá. Zároveň musí vedoucí nejen prosazovat určité hodnoty a postupy, ale musí je i sám dodržovat. Jak být skutečně autentickým lídrem, kterého jeho podřízení respektují? Zde je pět tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Určete jasné hranice

Jak uvádí Forbes, i kamarádství, humor a osobní přístup na pracovišti mají své hranice. Aby se pracovníci na pracovišti cítili komfortně a aby věděli, co si mohou při komunikaci s vámi i s kolegy dovolit a co už je naopak za hranou, musíte vytyčit jasné hranice, které předejdou případným nedorozuměním.

Buďte k podřízeným upřímní

V prvé řadě je nutné být ke svým podřízeným upřímní a nesnažit se něco předstírat. Nehrajte si na někoho, kdo nejste, a v určitých mezích buďte své skutečné, autentické já. Lidé vycítí, pokud někdo něco předstírá, a pokud chcete získat respekt svých podřízených, musí vidět, že si na nic nehrajete.

Přiznávejte vlastní chyby

Sympatickou vlastností, díky které vás vaši podřízení budou vnímat jako autentickou lidskou bytost, je schopnost přiznat vlastní chybu. Nesnažte se hrát si na neomylného génia, stavte se čelem k vlastním chybám a využijte je jako příležitost ukázat svým podřízeným, že i s chybami lze pracovat konstruktivně.

Zachovejte si chladnou hlavu i v krizových situacích

Ve stresových a psychicky náročných situacích máme tendenci se rozhodovat na základě intuice a emocí. Dobrý vedoucí by ale měl být schopný si vždy zachovat chladnou hlavu a vybudovat si u podřízených přirozený respekt tím, že se za každých okolností rozhoduje racionálně.

Nesnažte se být za každou cenu kamarádem všech

Je zcela přirozené, že někteří lidé si prostě lidsky ne úplně sednou. Netrapte se tím, když nenavážete s některým z podřízených vztah na vyloženě osobní a přátelské úrovni. Chovejte se profesionálně a nesnažte se za každou cenu vnutit do přízně všech svých jednotlivých podřízených.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com