Jak bojovat se stresem u svých podřízených

Stres je velkým nepřítelem efektivního pracovního prostředí a úspěšného fungování týmu. I když stres může být v určité míře i produktivní a pozitivní, příliš velká míra stresu vede k únavě, k vyšší chybovosti, k neshodám v rámci týmu a nakonec i k vyhoření jednotlivých pracovníků. Zde jsou kroky, které můžete učinit, abyste stres u svých podřízených drželi na rozumné míře.

Ilustrační snímek

Zjistěte, co stres způsobuje

Stresory jsou faktory a situace, které u vašich podřízených působí jako spouštěče stresu. Podle The Muse je ze všeho nejdříve nutné tyto stresory identifikovat, popsat, analyzovat a zjistit, za jakých okolností vznikají a na koho všeho můžou působit.

Určete, kdo je v největším ohrožení stresem

U každého stresoru určete, kteří jednotliví členové vašeho týmu jsou jím ohroženi. Nezapomeňte na to, že stresory nemusí pocházet jenom z čistě pracovního prostředí, ale mohou mít svůj původ i například v osobním životě nebo v nedostatečné rovnováze mezi osobním a pracovním životem.

Přijďte s návrhy na zlepšení

Jak můžete jednotlivé stresory eliminovat? Jak můžete zabránit jejich vzniku nebo snížit jejich dopad? Možných řešení je celá spousta. Můžete ve vytížených chvílích delegovat práci na jiný tým, můžete upravit stávající postupy a jinak rozvrhnout distribuci úkolů v rámci týmu, nebo se rozhodnout, že dané problémy nebudete vy jako tým řešit vůbec.

Konzulujte i s podřízenými

Při hledání řešení a při identifikaci stresorů se samozřejmě nezavírejte do své manažerské kanceláře. Interaktivně toto téma proberte se svými podřízenými a pokuste se ta nejlepší řešení najít dohromady, jako tým.

Realizace a dlouhodobá analýza

Zavedením změn samozřejmě váš úkol nekončí. Musíte totiž stav dlouhodobě kontrolovat tak, abyste věděli, jestli vámi implementovaná opatření fungují, a abyste měli průběžný přehled o tom, jak se situace okolo stresu u vás v týmu vyvíjí.

 

-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse