Jak bojovat s pracovním stresem

Může dlouhodobě fungovat přetížený začínající podnikatel? Naučte se fungovat rozumně, i když jste neustále zaplaveni prací.

- Využijte své osobnostní rysy. Naučte se využívat výhodné rysy své osobnosti. Zkoumejte své reakce, když jste například přetaženi a uvědomujte si, že cokoliv v těchto chvílích cítíte, je přirozené. Učte se umění jít dál vzdor tomu, jak se osobně cítíte.

- Jednejte na základě intuice. Neváhejte příliš, protože v podnikatelském světě je jen málo momentů, kdy je vše absolutně jisté. Naučte se spoléhat na svoji intuici. Využijte své zkušenosti k rozdělení velkých projektů do realisticky dosažitelnějších menších úkolů.

- Zkuste něco nového. Vždy existuje několik způsobů a řešení. Když občas zkusíte jít na věc trochu jiným způsobem, oživíte si práci a zbavíte se nepříjemných pocitů spojených s rutinou. I když to někdy nevypadá, neobvyklý přístup může přinést překvapivé výsledky a nastínit nové možnosti.

- Nebojte se budoucnosti. Začínající podnikatelé často odmítají některé aktivity, protože se bojí budoucnosti. Věřte si, učte se od ostatních a dovolte ostatním, aby vás podporovali.

- Nebuďte otrokem své firmy. Bez ohledu na to, jak moc vám na firmě záleží, je občas třeba změnit prostředí. Pokud se přemáháte, dlouhá pracovní doba stejně nebude mít požadovaný efekt. I časově nenáročné odpočinkové aktivity mohou mít značný efekt na vaše rozpoložení a produktivitu.

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com