Jak bojovat s pondělním splínem

Ilustrační snímek

Blíží se pondělí a vy cítíte, že vám chybí nadšení a motivace jít do práce. Tomu se v angličtině říká Monday blues (pondělní splín). Tomuto fenoménu se nedávno věnoval server Forbes.com, který také upozornil na to, že nejde jen o problém jednotlivce. Stres a špatná nálada jednotlivců se snadno šíří na celé pracovní kolektivy. Jak se tedy pondělnímu splínu postavit?

Začněte tím, že se zeptáte sami sebe, v čem je problém. Pokud se nejedná jen o krátkodobou záležitost, neměli byste ji přehlížet. Je to jasný signál, že máte tuto situaci napravit, nebo si najít jinou práci. Sepište si konkrétní věci, které ve vás vzbuzují stres z pondělí, na papír. Dokud nebudete jasně vědět, v čem je problém, nemůžete jej řešit. Dále vám mohou pomoci následující tipy:

Připravte se na pondělí předem

Snažte se dokončit nepříjemné a nezábavné úkoly, které se nahromadily za celý týden, již v pátek a neodkládat je na pondělí. Připravte si rozvrh pondělního dne, abyste měli lepší přehled o tom, co budete dělat.

Najděte si věci, které vás v práci baví

Přestaňte na týden nahlížet jako na dlouhý seznam nepříjemných a složitých úkolů. Zkuste si každou neděli udělat seznam několika věcí, na které se v práci těšíte. Budete se cítit mnohem příjemněji. Pokud nemůžete žádné takové věci najít, je skutečně čas na změnu.

Nepracujte o víkendu

Nečtěte e-maily a nevyřizujte pracovní telefonáty. Zavírejte kancelář v pátek odpoledně a znovu ji otevírejte až v pondělí ráno.

Jděte dříve spát

Nedostatek spánku vám náladu nijak nezvedne. V neděli proto ulehněte dříve, abyste mohli vstát o chvíli dříve. Ačkoli to může znít zvláštně, když vstanete o půlhodinu dříve, budete mít více času pro sebe a do práce půjdete klidnější.

Hezky se oblečte

Vyberte si oblečení tak, aby vám přidalo sebedůvěru. Komplimenty od kolegů nejen potěší, ale také vám pomohou k pozitivnímu přístupu k celému dni a týdnu.

Udělejte dobrý skutek

Energii vám dodá i to, když uděláte něco hezkého pro někoho ve svém okolí. Rozhlédněte se a najděte někoho, komu můžete pomoci.

Zpříjemněte si společnou práci

Snažte se v pondělí dělat v práci hlavně věci, které vás baví. O přestávkách si najděte chvíli na popovídání o zážitcích z víkendu. Můžete také přinést něco z domácí kuchyně, abyste si zpříjemnili den.

Naplánujte si i aktivity po práci

Zařiďte si svůj program tak, abyste se mohli na něco po práci těšit. Sejděte se s přáteli nebo is udělejte příjemný večer doma s rodinou.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com