Jack Welch: Každý dobrý manažer má strach

Ilustrační snímek

Povýšili vás a poprvé ve své kariéře zastáváte funkci šéfa oddělení. Jste nadšeni. Po chvíli se však dostaví strach. Víte, co děláte? Máte dostatek znalostí a zkušeností? Svírají vás pochyby. Pokud tento pocit znáte, pak vězte, že každý dobrý manažer – i po dlouhých letech výkonu své práce – propadá záchvatům paniky z objemu své práce, nedostatku znalostí, očekávaných problémů a neschopnosti je řešit. Myslí si to alespoň Jack Welch.

Dlouholetý generální ředitel společnosti General Electric (1981-2001) a odborník na rozvoj lídrů, který v roce 2010 dokonce založil vlastní obchodní školu Jack Welch Management Institute na Strayer University ve státě Virginia, pravidelně publikuje své postřehy na síti LinkedIn. Tentokrát se zaměřil na to, jak zvládat strach, který je přirozeně spojen s výkonem manažerské funkce.

Strach je vlastně pozitivum

Lídr nemůže dávat najevo, že se necítí připraven a nejraději by utekl. Musí zachovat klid a kontrolu, aby si mohl získat respekt a důvěru. Neznamená to však, že by se nemohl ptát odborníků ve svém okolí na věci, které nezná. Když ukážete, že se chcete učit a zajímají vás všechny souvislosti, rozhodně neztratíte autoritu.

Máte tedy předstírat sebevědomí? Jack Welch říká ne – pouze změňte to, jak o sobě uvažujete. Přestaňte si říkat, že nejste připraveni. Říkejte si, že vaše pocity jsou normální. Naučit se žít s všudypřítomným nepříjemným pocitem v žaludku je podle Welche nedílnou součástí práce každého lídra. Berte to jako pozitivum pro sebe i firmu. Příliš mnoho sebedůvěry vede k aroganci a ustrnutí na místě. Mírná nejistota pomáhá objevovat nové myšlenky způsoby, jak dělat věci lépe.

Pokud vás zajímají myšlenky Jacka Welche blíže, přečtěte si více o jeho knihách v tomto článku.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse