Interim management na vzestupu

Počet firem, které využívají služeb tzv. interim (dočasného) managementu roste. Například ve Velké Británii vzrostl v první polovině letošního roku podíl interim manažerů na řízení firem o 9 %. Vyplývá to z výsledků studie výzkumné společnosti Ipsos MORI pro profesní organizaci Interim Management Association (IMA).

Objem úkolů svěřovaných interim manažerům v soukromém sektoru stoupl na 52 %, a poprvé od třetího čtvrtletí roku 2009 tak překonal veřejný sektor. Podle předsedy IMA Paula Bottinga se pokles zájmu o interim management ve veřejném sektoru dal vzhledem k ekonomické situaci očekávat. Za velice zajímavé však považuje povahu rolí, které interim manažeři ve veřejném sektoru zastávají. „Zatímco programové řízení kleslo z 37 % na 30 %, řízení změn výrazně posílilo z 16 % na 26 %,“ shrnuje Botting.

V soukromém sektoru jsou nejzajímavějším zjištěním změny v odvětví bankovnictví a finančních služeb. Zájem využívání interim manažerů zde klesl z 43 % na 34 %. Znamená to, že naopak posílil v oblastech, které doposud interim management ve větší míře nevyužívaly. Patří sem například maloobchod, chemický a farmaceutický průmysl a obchodní služby.

Výzkum probíhal mezi 28 poskytovateli služeb interim managementu, kteří jsou členy IMA.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine