Inspirace z antického Řecka: Úspěch pomáhá i ničí

Narodil se bohatý, o vše přišel – a pak si to vybojoval zpět. Jmenoval se Démosthenés. Podařilo se mu zvrátit běh věcí a dostat se zpět do hry, potom se stal úspěšným. Nakonec však udělal několik zásadních chyb. 

Ilustrační snímek

Démosthenés byl rozmazlené a problematické dítě. Navíc měl zdravotní problémy. Také hodně koktal a byl nesnesitelně stydlivý. Když jeho rodiče zemřeli, ostatní příbuzní ho připravili o rodinné jmění a opustili ho. Co se od tohoto právníka z antických Athén můžeme naučit?

Podle serveru management-issues.com Démosthenés rozpoznal, co je třeba udělat. Aby potrestal ty, kteří ho okradli, musel je zažalovat před soudem. Výřečnost, schopnost právní argumentace a vlivní známí byly zcela evidentně věci, které k úspěchu nezbytně potřeboval. Bohužel nutné schopnosti neměl, protože se s nimi zkrátka nenarodil. Zvládl se je však naučit. Některé věci jdou určitým lidem lépe, ale schopnosti si můžeme osvojit.

Práce na sobě nese ovoce

Cvičení, kterými se Démosthenés rozvíjel, jsou legendární. Naučil se pracovat se sílou svého hlasu tím, že mluvil v silném větru. Své problémy s výslovností překonal tím, že mluvil s oblázky v ústech. Více odvahy a sebejistoty získal tím, že oslovoval a jednal s těmi nejbystřejšími vzdělanci v Athénách.

Nakonec zvítězil. Popularita, kterou mu jeho vítězství přineslo, zničila jeho strýčky a udělala z něj právníka se špičkovou reputací. Byl uznáván jako nejlepší řečník ve městě.

Jako mnoho z nás se i on domníval, že jeho skvělé schopnosti v jedné oblasti z něj dělají odborníka i v ostatních oblastech. Byl prvotřídní právník, ale mizerný generál, a to ho stálo hodně. Vytvořil si politické nepřátele a nakonec byl vyhnán z Athén a spáchal sebevraždu. A i to je součást našeho poučení.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues