Ikony a idioti

Ilustrační snímek

„Úspěšní lídři jsou většinou mentálně a emocionálně pokřivení.“ Tato věta uvozuje knihu s názvem Icons and Idiots: Straight Talk on Leadership, jejímž autorem je švýcarsko-americký manažer Bob Lutz. Ten strávil celý život na manažerských pozicích v předních automobilových společnostech (BMW, Ford, Chrysler, General Motors). Zatímco mnohé knihy o leadershipu popisují pouze kladné vlastnosti lídrů, Bob Lutz odhaluje lídry, kteří na něho v průběhu jeho kariéry udělali největší dojem, i v negativním slova smyslu. Proto si knihy také všiml britský časopis The Economist a věnoval jí jednu ze svých recenzí v pravidelné rubrice Business books quarlerly.

„Zaměříme se na šéfy, kteří byli sprostí, necitliví a zcela politicky nekorektní...“ cituje Boba Lutze server Amazon.com, „...žádná učebnice ani obchodní škola nedokáže plně zachytit jejich osobní zvláštnosti, charakterová selhání a slabosti, které mohou postavit, nebo položit firmy ve skutečném světě.“

V recenzi Economistu se dočteme, že autor má díky své dlouhé praxi ideální pozici k tomu, aby se pokusil vysvětlit, proč a jak byl automobilový průmysl, který v Americe těžil ze silného domácího trhu, řízen „malými tyrany nedůvěryhodnými natolik, aby mohli řídit stánek s limonádou, natož pak tak obrovský průmysl“.

Bob Lutz bez servítek popisuje nedostatky v charakterech svých bývalých nadřízených – například jeho první šéf v GM Bob Wachtler „sice měl smysl pro humor, ale byl rasista, sexista a homofob...“, první ředitel Fordu mimo rodinu Fordů Philip Caldwell byl zase „posedlý nesmyslnými detaily a přivlastňováním různých maličkostí z hotelů.“ Nezaměřuje se však jen na popis charakterů, ale předkládá reálné situace a jejich ekonomické důsledky. Cílem knihy je ukázat, že od špatných lídrů se můžeme učit stejně tak jako od těch dobrých.

Knihu Icons and Idiots: Straight Talk on Leadership vydalo nakladatelství Portfolio Penguin v červnu 2013. Je možné ji zakoupit prostřednictvím internetového obchodu Amazon.com zde.

LUTZ, Bob. Icons and Idiots: Straight Talk on Leadership. New York: Portfolio Penguin, 2013. 227 s.

-kk-

Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist