I začínající společnost potřebuje odměňovat své zaměstnance

Ilustrační snímek

Podnikáte-li, pak jistě chcete, aby také vaši zaměstnanci byli vizitkou vaší péče, kterou jim dáváte. Bohužel v mnoha případech jsou firemní benefity poslední myšlenkou na pomyslném žebříčku nově budované společnosti a vysoké platy talentovaných zaměstnanců si také nemůžete dovolit.

Jak společnost ale roste, stále častěji čelí dilema, jak upoutat ty nejlepší lidi na trhu, aby začali pracovat právě pro vás. Nemluvě o vašich stávajících zaměstnancích, kteří doposud věnovali spoustu energie na rozjezd podnikání a nyní jim síly postupně docházejí.

Server The Daily Muse poradil několik jednoduchých tipů, které vaše zaměstnance udrží motivované a zároveň nezruinují vaši kapsu. Můžete si je dovolit i ve vaší společnosti?

Dovolená bez hranic

Máte-li důvěru svých zaměstnanců a věříte-li také vy jim, nechte je samotné rozhodnout, kolik času stráví na své dovolené. Jejich motivace se dramaticky zvýší a díky vaší benevolenci budou ochotni i v nelehkých situacích vynaložit mnoho energie, kterou načerpali během svého volna. Tento způsob praktikuje mnoho z dnešních rychle rostoucích společností jako je Netflix, HubSpot a další.

Studijní a jiné volno

Není to samozřejmě benefit pro všechny. Práce není holubník. Každopádně zaměstnanci po X letech zodpovědné práce můžete dopřát delší pracovní pauzu. Tím se navíc odlišíte od své konkurence a prodloužíte tak „životnost“ vašich zaměstnanců ve společnosti. Podle výzkumu Society for Human Resource Management z roku 2011 však nabízí tento benefit pouze 4 % společností, které však mají mnohem lepší retenci zaměstnanců než jiné firmy.

Flexibilní pracovní doba

Ne každému zaměstnanci vyhovuje fixní režim pracovní doby, což sice není omluva, ale nabízí se tím příležitost k dalšímu firemnímu benefitu. Jestliže necháte vaše lidi samotné rozhodovat o tom, zda se budou dopoledne věnovat svým aktivitám a odpoledne včetně večera věnují řešení pracovních úkolů, můžete tím napomoci jejich motivaci i vyšší produktivitě. Mnoho začínajících businessů tyto možnosti má. Půjde to i u vás?

Sportovní benefity

Zdraví vašich lidí je velmi důležité i pro zdraví vašeho businessu, protože tak můžete snížit mimo jiné i své náklady a vyhnout se nemocenským. Posilovnu na pracovišti si nemůže dovolit každá firma a už vůbec ne ta začínající. Co takhle zaplatit svým zaměstnancům členství nebo podporovat zdravý životní styl jinými způsoby?

Příplatek za dojíždění

Pro začínající podnik jsou talenti tím největším přínosem, co si budeme povídat. Ne každý ovšem bydlí v blízkosti sídla společnosti. Zvažte možnost příplatků za dojíždění do zaměstnání pro nadějné lidi.

Občerstvení zdarma

Každý potřebuje během dne jíst, a když už to nebudou zrovna hlavní chody každý den, tak co například zasponzorovat svačinové občerstvení nebo příležitostně uspořádat společnou snídani či neformální oběd venku? Tyto relativně malé náklady vám pomohou ve velkém utužit sociální vazby.

Slevy, slevy, slevy

Jakmile se vaše zaměstnanecká základna rozroste, měli byste být schopni alespoň ve svém okolí zajistit zaměstnanecké slevy do restaurací, čistíren, kadeřnictví, sportovních center a na další aktivity.

Jakmile budujete základy svého podnikání, nezapomeňte utužovat důvěru a loajalitu pomocí benefitů také se svými spolupracovníky na volné noze a dalších typech úvazků. I oni jsou důležití pro vaše podnikání. Pokud jim něco obětujete, pak i oni v budoucnu leccos obětují vám.

-bn-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse