I z mafie si lídři mohou vzít (pozitivní) příklad pro vedení lidí a týmů (2/2)

Mnoho zločineckých syndikátů přežilo i více než sto let navzdory tlakům, které se průběžně snažily jejich strukturu a fungování narušit. Jak je to možné, když gangsteři nemohou jednoduše nechat členy týmu přihlásit se třeba k online školení? Mají snad kouče a mentory? A co si z jejich počínání mohou vzít pozitivního lídři v běžných firmách?

Ilustrační snímek

V navazujícím pokračování článku nabízíme zbývající tři principy transformačních lekcí leadershipu, které popsali ve své knize „Relentless: The Forensics of Mobsters: Business Practices“ její autoři Jerold L. Zimmerman a Daniel P. Forrester.

3. Jedna velikost nesedí všem

Každý lídr musí navrhnout jedinečný systém správy a řízení společnosti, který odpovídá jeho strategii. Gangy Hells Angels a Sinaloa Cartel měly různé mise a strategie, a tak jejich lídři vyvinuli jedinečná schémata správy a řízení organizací. Ačkoliv lídři ve firmách nemohou jednoduše napodobovat schémata gangsterů, musí při uplatňování nových strategií uplatňovat stejné ekonomické principy, které se řídí vlastním zájmem zaměstnanců.

Jinými slovy, nekopírujte pouze metody správy a řízení ostatních společností úspěšných ve vašem oboru i mimo, protože je nepravděpodobné, že postačí i vaší společnosti. Pochopte, co motivuje vaši pracovní sílu a navrhujte pracovní místa, výkonnostní opatření, systémy odměňování a podnikové kultury vytvářející vysoce výkonné týmy, které dodávají produkty a služby překračující očekávání vašich zákazníků.

4. Všechny části řízení společnosti musí být koordinovány a vzájemně se doplňovat

Posádky mafie celý den seděly a plánovaly možné loupeže. Na letištích měly informátory, kteří jim dodávali informace o cenných odchozích nákladech. Posádka unesla náklaďák a zabavila zboží, přičemž si pak většinu peněz rozdělila mezi sebe. Posádka měla specifické znalosti o nákladu a šéf gangu jí jednoduše svěřil pravomoci. Měření výkonu bylo velmi jednoduché – generované peníze bez újmy na svobodě nebo životech. Výkon byl odměněn generovanou hotovostí. Taková kultura přitahovala a udržovala velmi loajální, vynalézavé a neoblomné zločince.

Všechny tyto části vedení gangu jsou perfektně sladěny a vzájemně se doplňují. Zákonní lídři příliš často používají mnoho výkonnostních opatření, která spíše podlamují a oslabují úsilí podřízených. Logika ale tkví v jednoduchosti.

5. Odlište se organizační kulturou

Kultura se skládá z hodnot, norem a chování. Schopní lídři vědí, že sladění napříč stovkami, a dokonce i desítkami tisíc zaměstnanců vyžaduje čas a péči. Formulují a snaží se žít podle norem, hodnot a chování, které budou pohánět výkon, a vědí, že pokud to nebudou praktikovat shora, nebude to nikoho z řad ani zajímat.

V gangu je kultura klíčová. Mafie oceňuje nemorálnost, loajalitu a vynalézavost a přitahuje k sobě gangstery s těmito hodnotami. Působení v gangu vyžaduje neústupnou loajalitu a mlčenlivost. Pro jeho členy je jejich těžce získané místo ve skupině prestižní. Lídři ve firmách by se měli snažit vybudovat kulturu, která odlišuje jejich organizaci od ostatních a je pro její zaměstnance unikátní.

 

-bb-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now

Články v sérii

Aktuální

I z mafie si lídři mohou vzít (pozitivní) příklad pro vedení lidí a týmů (1/2)

Aktuální

I z mafie si lídři mohou vzít (pozitivní) příklad pro vedení lidí a týmů (2/2)