I workoholismus se dá léčit

Jak zvládat situace, kdy váš vaše zanícenost přivede k tomu, že si toho na sebe naložíte příliš mnoho? Zapálenému workoholikovi nestačí jen změnit chování. Klíčem k harmonickému vztahu mezi prací a osobním životem je především změna postoje.

Znovuobjevení nicnedělání je velmi složitá úloha. Workholik si musí v první řadě uvědomit, že míra, jakou jeho výkon snižuje jeho zranitelnost, je prakticky zanedbatelná.

Jak bojovat se závislostí na práci?

Uvědomte si vlastní bezmocnost. Vždy bude existovat ještě hodně práce, kterou jsme neudělali. Toto poznání nás nemá demotivovat do nečinnosti, ale měli bychom vědět, že jsme vykonali dost, když za den zvládneme, co jsme chtěli.

Dále bychom se měli zamyslet nad podstatou síly, která nás nutí tolik pracovat a zanedbávat naše soukromí. Pokud si uvědomíte, co to je a dokážeme to rozpoznat a pojmenovat, pak se nám možná podaří vyřešit náš problém.

Také je důležité vytvořit si představu o hranici svých možností. Přitom je nutné říct, že hranice jsou flexibilní, ale jen do té míry, do jaké je posuneme, ne překročíme.

Kdykoliv máme před sebou kopec práce, musíme si určit priority. Musíme si uvědomit, které věci jsou důležité a které můžeme klidně odložit.

Musíme si umět od práce odpočinout. Například aktivním oddychem, meditací a relaxací nebo hledáním nových zajímavých aktivit.

-pk-

Zdroj: HR Web.sk - Internetový týdeník o kariéře, lidských zdrojích a řízení.
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Web.sk