I spánek si lze koupit

Mít dostatek odpočinku by mělo být tak jednoduché, jako zavřít oči. Podle nedávné studie to ale není tak snadné. Průzkum Národního institutu neurologických poruch ukázal, že 40 milionů Američanů trpí chronickými poruchami spánku a dalších 20 milionů má občasné potíže.

Pro některé to znamená jen kruhy pod očima a zvýšenou potřebu kofeinu. Je však realitou, že v dlouhodobém hledisku mohou potíže se spánkem zapříčinit řadu problémů.

U takových lidí je mnohem vyšší riziko autonehody a některých zdravotních problémů, například vysokého tlaku nebo potíží se srdcem. 

Řešení může být si spánek koupit, protože již je na seznamu věcí – produktů, které je možné získat za peníze. Lázeňské domy v USA již nabízí program, během kterého si klienti dopřávají zdravý spánek, hýčkáni v supermoderních lůžkách, které nabízí vibrace, meditační hudbu atp. Sice to zatím není šlágr, ale našli se klienti, kteří jsou ochotni za zdravé zdřímnutí platit. 

Podle jedné vytížené manažerky je místo, kde si může zdřímnout a relaxovat během náročného pracovního dne, aniž by se musela třást, že na ni někdo „vletí“, velmi příjemné.

U osob, které mají chronický nedostatek spánku bylo dokázáno, že 15 – 30ti minutový spánek během dne může vylepšit jejich výkon na dvě až čtyři hodiny. I když vás však takový spánek může osvěžit, odborníci varují, že tímto způsobem nelze řešit a nahrazovat dlouhodobý spánkový deficit.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com