I obří firmy mohou mít globální HR programy

Rozšíření programu se zaměřením na zefektivnění uznání a odměňování dobrého pracovního výkonu ve firmě s několika tisíci zaměstnanci není nic jednoduchého, zvlášť pokud má pobočky po celém světě. Představte si to například v DHL s 285 000 zaměstnanci ve 220 zemích a 4400 pobočkách.

Rozhodnutí implementovat takový program se datuje od spojení DHL s Airborne Expresss v roce 2003 s potřebou přimět zaměstnance obou firem ke spolupráci. Firma začala přehodnocovat stávající program a obrátila se v této věci na O.C. Tanner. Ti přišli s návrhem postavit program na základě sedmi firemních hodnot, které DHL identifikovala jako své nové cíle.

Tak vznikl online program Above and Beyond. Manažeři jsou tázáni, které hodnoty nominovaných potvrzují a jaké mají pracovní výsledky. Pak program navrhne odměnu ze tří možných úrovní, z nichž každá nabízí výběr dárkových karet nebo zboží.

Above and Beyond byl testován na oddělení IT s 1100 zaměstnanci, kde byla velmi vysoká fluktuace. Za šest měsíců se díky programu snížila o 27 %. Program byl pak v roce 2005 zaveden v USA a o rok později stoupla účast o 330 %.

-av-
Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine