I negativní zpětná vazba může dobře posloužit

Dobří manažeři vědí, že zpětná vazba hraje v motivaci a dalším rozvoji zaměstnanců velkou roli. Vedoucí by však měl umět zpětnou vazbu nejen poskytovat, ale také ji přijímat a účinně na ni reagovat. Zvláště negativní zpětná vazba se dá jen těžko „překousnout“, pravdou však je, že právě ona je prvním krokem k překonání bariér manažerského úspěchu.

Odborníci na manažerskou komunikaci a osobní poradci se shodují na tom, že jejich klienti mají tendenci se při přijímání negativní zpětné vazby bránit. Měli by se však spíše soustředit na obsah sdělení, a nikoli na to, že dotyčný nemusí mít pravdu. Zde je několik tipů, jak změnit negativní zpětnou vazbu na nástroj pozitivní změny:
* Snažte se pochopit fakta. Ptejte se na otázky, které vám mohou pomoci identifikovat rozsah a závažnost problému. Nesnažte se poukazovat na to, že jste obviňováni neprávem.
* Snažte se nereagovat ukvapeně. Nejlepší je naznačit, že jste rádi, že jste zpětnou vazbu obdrželi a že se k ní později vyjádříte. Okamžité reakce jsou spíše obranného charakteru a nijak nesvědčí o tom, že se člověk problémem skutečně zabýval.
* Formulujte plán dalšího postupu. Zpětnou vazbu si důkladně promyslete a snažte se vymyslet možnosti zlepšení. Pokud se jedná o problémy pracovního charakteru, možná bude stačit přehodnotit priority a pracovat na jiných oblastech. S manažerskými kompetencemi a osobnostními rysy je to horší.
* Předložte svůj návrh plánu nadřízenému a dejte najevo ochotu jej modifikovat na základě jeho vyjádření.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com