I malé firmy musí myslet na své zaměstnance

Personální plánování, nábor pracovníků, jejich hodnocení, rozmisťování, odměňování, vzdělávání, starost o vztahy mezi nimi. Je třeba dělat všechny tyto personální činnosti v malých a středních firmách? Mnoho majitelů malých firem si myslí, že je to nesmysl. Ovšem nesouhlasí s nimi Josef Koubek, autor knihy Personální práce v malých a středních firmách.

Autor tvrdí, že pro majitele a vedoucí pracovníky menších firem je nutností osvojit si potřebné personální znalosti a schopnosti, protože právě takové firmy jsou nedostatečnou personální prací ohrožené mnohem více než velké podniky. Mají totiž například menší možnosti nahradit chybějícího pracovníka, což může vážně ovlivnit dodání smluvených zakázek.

Dobrá personální práce v malých firmách, například motivování a odměňování, může velmi významně ovlivnit atmosféru mezi zaměstnanci a vytvořit dobré pracovní prostředí. Malé a střední firmy stále řídí své zaměstnance způsoby, které jsou nemotivující a neefektivní. Menší firma ale musí být pružná, aby byla konkurence schopná, musí se tedy přizpůsobit požadavkům trhu.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk