I inteligentní manažer může být hloupý

Ilustrační snímek

Mnoho lídrů je inteligentních, bohužel však postrádají moudrost. A proto mezi tím, co si myslí, co cítí a co dělají, není žádná společná linka, žádná soudržnost. Nedovedou popřemýšlet o tom, co prožili, a co to pro ně znamená. Starají se pouze o úkoly, ale už ne o lidi, kteří tyto úkoly plní, tvrdí web management-issues.com.

Proč jsou inteligentní manažeři tak špatní, když jim chybí moudrost?

1) Zajímají se pouze o krátkodobý prospěch

Nejsou schopni nebo ochotni trochu podstoupit a podívat se na věci v dlouhodobějším horizontu. To, co se netýká jejich odvětví nebo profese, pro ně prostě neexistuje.

2) Omezují ostatní

Když se podílejí na nějaké analýze, bojí se přijmout rizika a nedovedou přijmout fakt, že možností může být opravdu mnoho a že nemusí znát všechny faktory. Drží se jen a pouze toho, co vědí, nebo toho, o čem si myslí, že to vědí. Neužívají si rozmanité a nové výzvy, naopak, vždy se jim snaží vyhýbat.

3) Vždy postupují přísně logicky

Nikdy nedovolí své intuici, aby jakkoli zasáhla nebo ovlivnila jejich proces rozhodování. Neustále myslí přímočaře a všechno u nich musí být naprosto racionální.

4) Odmítají se zamyslet nad potřebami druhých

Když čelí konfliktu, kde je více stran nebo priorit, nedovedou myslet na dobro a blaho celé komunity. Vždy a za každé situace myslí jen na vlastní prospěch. Nikdo jiný je prostě nikdy nezajímal a zajímat ani nebude.

5) Nejsou schopni sebekritiky

Chybí jim emoční inteligence. Popírají a odmítají své slabiny a nikdy si nedovolí projevit své emoce. Také neumějí jednat s lidmi. Osobní stránka lidí je jim totiž naprosto ukradená, na člověku je zajímá jen jeho funkce. Nevědí, jak si poradit s emocemi druhých lidí. Neumějí budovat a udržovat vztahy.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues