I agenti FBI potřebují emoční inteligenci

Ilustrační snímek

Snad žádný z agentů FBI by nahlas nemluvil o emoční inteligenci. Nicméně dvě základní součásti emoční inteligence jsou klíčové pro zdar práce každého agenta. Je to schopnost sebeuvědomění a sebeřízení. Sebeuvědomění je věcí vědomí vlastního charakteru, pocitů a potřeb. Sebeřízení je o přijetí zodpovědnosti za své chování.

Agenti FBI považují sebe sami za mentálně odolné, což je možné právě díky emoční inteligenci. Mentální odolnost znamená, že jste si vědomi vlastních emocí, myšlenek a chování. Proto je můžete dobře řídit a využít je tak, abyste byli úspěšní, tvrdí web smartblogs.com.

Chcete-li si udržet špičkové výkony i v těžkých situacích, musíte umět předvídat své vlastní reakce. A to se vám povede jedině, pokud jste si vědomí sebe sama a pokud máte své chování plně pod kontrolou.

Jak vám emoční inteligence umožňuje lépe se rozhodovat 

- Víte co vás pohání. Trénink v Akademii FBI je koncipován tak, aby účinně odfiltroval ty uchazeče, kteří nejsou dostatečně sladěni s federálním soudním systémem. Když totiž nepracujete na něčem, co je hluboce propojeno s vašimi základními hodnotami, nebudete ochotni pokračovat i ve chvíli, kdy bude situace náročná.

- Budete mít plán B a plán C. Když probíhá zatýkání, mnoho věcí se může pokazit. A obvykle se to i stane. Proto nikdy není jen plán A, ale klidně i plán B, C, někdy i D a ještě více. Mentální odolnost je o tom, umět zvládnout vlastní emoce, myšlenky a reakce. Musíte být připraveni na to, co přijde vzápětí. Pouze reagovat na poslední chvíli nestačí, to není dobrá strategie. Proto plánujte odlišné scénáře, jak se situace může vyvinout. To vás také naučí přemýšlet a plánovat za běhu, kdykoli se objeví nějaká krize.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com