Hybridní týmy: Jak nezranit city těch, kdo pracují vzdáleně

Ilustrační snímek

Když se novinky dozvídáte vždy jako poslední, může to bolet. Jako manažer týmu, ve kterém někdo pracuje na dálku, byste se proto měli starat o to, zda váš tým vnímá vaše chování jako férové. Pocit férovosti je totiž dokonce důležitější než to, zda opravdu jste féroví. Své vzdálené kolegy vtahujte do dění a aktivně s nimi sdílejte informaci. Nechte je mluvit během telekonferencí. Nesmějí se cítit opomíjení, říká web management-issues.com.

1) Když něco oznamujete, oznamte to všem

Vaše sdělení se možná jedna skupina zaměstnanců vždy dozví dříve než druhá. To může vytvořit pocit, že tato druhá skupina je odříznutá od dění a že není dostatečně respektována.

2) Delegujte práci správným zaměstnancům

Manažeři mají někdy tendenci delegovat svou práci tomu, kdo je fyzicky nejblíže. Někdy to dává smysl – například tehdy, když je pro splnění úkolu nezbytné mít přístup k budově nebo k nějakým dokumentům, jindy to však opodstatnění nemá. Zamyslete se nad tím, zda práci zadáváte nejvhodnějšímu pracovníkovi, nebo jenom tomu, kterého jste prostě potkali jako prvního.

3) Když delegujete, informujte ostatní

Delegování úkolů občas probíhá během rozhovoru mezi čtyřma očima. A když někdo není v kanceláři každý den, snadno se pak stane, že neví, že někomu byl nějaký úkol delegován. Také se může vytvořit falešné zdání, že ti, kdo pracují z domova, se těmto extra povinnostem vyhýbají. A to přitom vůbec nemusí být pravda. Proto uvědomte zbytek týmu vždy, když někomu předáte nějaký svůj úkol.

4) První mluví ti, kdo tu nejsou

Když se koná telekonference, nechte jako první vždy promluvit pracovníky, kteří se připojili vzdáleně. Na fyzicky přítomné kolegy se obraťte až poté, co si vyslechnete názory a komentáře pracovníků, kteří s vámi nejsou v místnosti. Je totiž snadné nechat celou diskuzi ovládnout ty, kteří sedí u stolu vedle vás. Jenže výsledkem pak je to, že zaměstnanci, kteří pracují na dálku, se opět cítí odstřihnutí.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues