Hodnocení výkonnosti: Jak zvládnout pohovor s manažerem

Ilustrační snímek

Dostali jste hodnocení své pracovní výkonnosti a čeká vás pohovor s nadřízeným. Možná máte smíšené pocity a s některou kritikou uvedenou v hodnocení nesouhlasíte. Máte tendenci bránit se a snažíte se psychicky připravit na konflikt s manažerem. Jsou-li vám tyto pocity vlastní, zkuste se na chvíli oprostit od emocí. Vyvolání konfliktu s nadřízeným vaší kariéře pravděpodobně neprospěje. Zkuste celou věc vzít jako příležitost, jak se zlepšit, nikoli říci něco, co vás pak bude mrzet. Na jaké výroky si tedy dát pozor?

Nemáte pravdu.“

Jakmile řeknete nadřízenému, že to, co říká, není pravda, začne vás vnímat jako defenzivního a svárlivého jedince, který nemá zájem se měnit. Místo toho proto raději požádejte o několik příkladů kritizovaného chování. Vyslechněte si jeho zpětnou vazbu a poděkujte za ni. Pak o ní můžete několik dní přemýšlet a pokud se vám bude stále zdát nespravedlivá, znovu nadřízeného oslovte. Vysvětlete mu, že jste o věci přemýšleli a rádi byste o ní mluvili ještě jednou. Nadřízený pak bude otevřenější další diskusi.

To nebyla moje chyba.“

Pokud označíte za viníka někoho z kolegů nebo se budete nadřízeného nevěřícně ptát, kdo mu řekl o věci, kterou na vás kritizuje, dopadnete stejně jako v prvním případě. Bude to vypadat tak, že nejste schopni nést odpovědnost. Lepší řešení je vyslechnout si kritiku a nabídnout možnosti zlepšení. Pak už vás nadřízený bude vnímat jako někoho, kdo se sobě chce pracovat.

To nemám v popisu práce.“

Další ukázka neschopnost nést odpovědnost. Pokud máte přesvědčit své nadřízené, že se chcete zlepšovat, vždy byste se měli ptát, jak a s čím můžete pomoci, i když to není v základním výčtu vašich povinností.

Chci přidat.“

Vždy si nejprve vyslechněte, co vám nadřízený chce říci. Své požadavky vyjádřete až poté. Otevírat hovor požadavkem na více peněz nebo povýšení je zkrátka hrubé a úspěch vám to nepřinese.

Nemám k tomu co říci.“

Smyslem hodnocení výkonnosti je další rozvoj zaměstnance. Budete-li mlčet nebo rovnou řeknete, že nemáte k hodnocení žádné komentáře, je to jako byste řekli, že vás absolutně nezajímá váš další rozvoj. Předem si připravte, o čem budete chtít mluvit. Počítejte s tím, že bude řeč o oblastech, v nichž se můžete dále učit a o vašich cílech na další období.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider