Hluboké učení: Budoucnost automatizace je růžová (2/2)

minulém článku představil šéf vědců společnosti Baidu Research, Andrew Ng, co to je hluboké učení. Týká softwaru, který zlepšuje svůj model reality s tím, jak získává další a další zkušenosti. Nyní se podíváme na pozitivní změny, které tato metoda může přinést.

V reálném provozu na silnicích se například mohou objevit autonomní vozidla už v roce 2018. Tento odborník totiž navrhuje, aby politici, technologické firmy a vládní úřady a agentury spolupracovali na PPP projektech (public–private partnerships neboli poskytování veřejných služeb ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru). Dopravní infrastruktura by mohla být upravena a veřejnost by mohla být ohledně autonomních vozidel lépe informována.

Ilustrační snímek

Jak řešit mizení pracovních míst v důsledku širšího využití hlubokého učení? V rozhovoru pro web strategy-business.com obhajuje Andrew Ng univerzální základní příjem pro lidi, kteří by se však měli celý život vzdělávat.

Udělejme svět lepším

Hluboké učení umožňuje obrovský pokrok. Dnes je program schopný rozpoznat například to, zda je e-mail spam. V budoucnosti bude možné skutečně spolehlivé rozpoznávání obrázků a mluveného slova. Roboti budou moci poslouchat mluvené příkazy.

Autonomní vozidla

S rozvojem hlubokého učení bude možné používat autonomní vozidla, díky kterým bude cestování mnohem bezpečnější. Díky tomu se zvýší průměrná očekávaná délka života. A také strávíme v dopravě menší část svého času. Masová produkce autonomních vozidel by mohla začít už za 5 let.

Pro program je složité rozpoznat gesta pracovníků, kteří se často vyskytují na silnicích v oblastech, kde se staví (gesta která člověk snadno pochopí jako příkazy zastav, jeď nebo zpomal), ale když tyto pracovníky vybavíme bezdrátovými majáčky, tento problém odpadá. Vše co je potřeba, jsou relativně nenáročné změny v infrastruktuře.

Ztráta pracovních míst: Problémem je mezidobí

Nová technologie vytváří pro lidi nové role. Zároveň však ohrožuje zaměstnání řidičů náklaďáků, specialistů na lékařské snímky a zemědělců. Lidé, kteří by měli garantovaný základní příjem, by se museli dále vzdělávat. Nezaměstnaným bychom tedy měli platit, jen pokud si budou osvojovat nové schopnosti.

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business

Články v sérii

Aktuální

Hluboké učení: Budoucnost automatizace je růžová (1/2)

Aktuální

Hluboké učení: Budoucnost automatizace je růžová (2/2)