Hlídejte výkon svého týmu

Týmová práce se nejčastěji využívá v podnicích při klíčových úlohách a optimalizaci výkonnosti každého člena. Když ale pracujete na projektech s celým týmem, musíte brát v potaz to, že výkonnosti jednotlivých členů se různí, a že budete muset pracovat se silnými i slabšími jedinci. Chovat byste se měli ke každému stejně.

Zde jsou některé tipy:

- Každý člen týmu dostává stejný plat.

- Každý člen týmu má zvláštní odměny podle výkonnosti. Odměna podle výkonnosti má smysl tehdy, když je výsledek kvalifikovatelný a hmotný, když úkoly členů týmu nejsou příliš odlišné, takže je jednoduché porovnávat stupně výkonnosti.

Hodnocení výkonu založené na vícero informačních zdrojích se používá hlavně kvůli objektivnosti hodnocení. Za určitých předpokladů poskytují toto hodnocení hlavně spolupracovníci a ostatní zaměstnanci. Takové hodnocení má mnoho předností. Často je přesnější, ale zároveň vyžaduje vysoký stupeň důvěry, nesoutěživý systém hodnocení a možnost spolupracovníků pozorovat navzájem při práci svou výkonnost.

Zároveň byste měli vědět, jak svému týmu organizovat čas, abyste ho maximálně využili. Mezi okolnosti, které nás o čas okrádají, patří:

- nesprávné plánování a organizace práce,

- dělání několika věcí současně,

- nikam nevedoucí rozhovory,

- neschopnost říct ne,

- nedostatečná sebedisciplína a nedůslednost,

- nejasná komunikace v týmu,

- slabá motivace,

- rušivé faktory na pracovišti.

-pk-

Zdroj: HR Web.sk - Internetový týdeník o kariéře, lidských zdrojích a řízení.
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Web.sk