Hledá se chyba měsíce

Každý někdy udělá chybu a měl by mít možnost poučit se z ní. Tento přístup alespoň uznává marketingová a reklamní agentura Brogan & Partners z amerického Detroitu. Sdílení chyb je podle ní stejně důležité jako sdílení úspěchů. Již před 14 lety proto zavedla udělování ceny nazvané „Chyba měsíce“, doprovázené padesátidolarovou odměnou. I když pro první laureáty nebylo přebírání ceny jednoduché, firma se brzy naučila přiznávat si chyby a tím se zdokonalovat. Zaměstnanci pochopili, že když svou chybu jednou nepřiznají, může se opakovat znovu a přijít velice draho.

Mezi držiteli ceny za chybu měsíce nechyběla v průběhu let ani ředitelka Marcie Brogan. Ocenění dostala za nedostatečnou přípravu materiálů na důležitou prezentaci. Vypracovala podklady, vytiskla a sešila do jednoho dokumentu. Zapomněla však zkontrolovat, zda jdou strany správně za sebou (což nešly) a v okamžiku předávání dokumentu klientovi navíc zjistila, že část materiálů vytiskla v neaktuální verzi. Poučila se tak, že se nevyplácí podceňovat kontrolní fázi přípravy.

Další cena byla cena udělena například PR manažerovi, který rozesílal vánoční dárky klientům. Jedním z dárků byla totiž sada tří leopardích chráničů na golfové hole, což se manažerovi zdálo na první pohled rozpoznatelné, takže příjemcům nespecifikoval, co to ten dárek vlastně je. V děkovných dopisech pak klienti vyjadřovali firmě radost nad novými zahřívači na lahve s vínem nebo pantoflemi. Jeden klient dokonce poděkoval za palčáky, jen mu bylo divné, proč jsou tři.

-kk-

**Datum vydání:** II/2005
Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com