Hlavolam pro nové manažery

Člověk, který po měsících hledání konečně sežene manažerské místo, je kromě obrovské radosti zmítán i obavami, zda vše zvládne. Svou roli zde hrají i hororové scénáře, které popisují odcházející manažeři. Většinou se točí kolem disciplíny a motivace zaměstnanců. Záleží na tom, jak se člověk v nové pozici uvede, vše však chce svůj čas. Následující kroky by měly pomoci první kroky usnadnit:
* Zeptejte se, co funguje a čemu je třeba věnovat větší pozornost. Naznačte členům týmu, že uvítáte jejich zpětnou vazbu.
* Nebuďte univerzálním manažerem. Zeptejte se každého člena týmu, jaký manažerský styl mu nejlépe vyhovuje a snažte se to respektovat. Někteří lidé jsou spokojenější v prostředí, kde mají nad sebou určitou kontrolu, jiní potřebují volnost.
* Dejte členům týmu čas na to, aby přispěli svými nápady a aby se vyrovnali se změnou. Zavádění nových strategií by s největší pravděpodobností vyvolalo nespokojenost a odpor.
* Ukažte lidem, že z vašeho vedení mohou mít prospěch. Nesnažte se řešit věci za ně, spíše vystupujte v roli prostředníka a řešitele konfliktů.
* Řešte problémy včas. Jistě se setkáte i s negativním chováním. Dotyčnému je třeba popsat spíše proces změny jeho chování, než vlastnost, kterou je potřeba změnit (například „všechny zprávy mi musíte nejprve dát ke schválení“ a nikoli „snažíte se mě neustále ignorovat a podnikáte neustále jakési rádobynezávislé kroky“).
* Buďte trpěliví. Stanovte si rozumnou dobu potřebnou pro transformaci „neposlušného“ týmu do podoby vysoce efektivní a odpovědné pracovní skupiny. Podporujte spolupráci zaměstnanců a společné řešení problémů.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com