Historie a vliv legendy ze Silicon Valley

Profesor Harvard Business School Richard S. Tedlow právě vydává biografii jednoho z nejvlivnějších obchodních vůdců historie – Andyho Grovea ze společnosti Intel. Klíčem k úspěchu této osobnosti byla schopnost dívat se na věci nezaujatě, z vnějšího pohledu. Do firemní kultury prosadil znalosti nad mocí, zdravý rozum a respekt pro nové myšlenky.

Andy Grove přišel téměř před padesáti lety do New Yorku jako devatenáctiletý maďarský přistěhovalec, který jen taktak unikl před nacismem. O deset let později založil společnost Intel na výrobu paměťových chipů, a pomohl tak zrodu počítačového průmyslu. Byl více než jen talentovaný inženýr, stal se předním manažerským mistrem. V rozhovoru pro magazín HBS Working Knowledge popsal Tedlow svou práci na knize.

Grove je podle Tedlowa ztělesněním pověstného Amerického snu. Chudý emigrant z naprosto odlišného prostředí přeplul moře a vybudovat odvětví, které se stalo středem budoucnosti. Vůdcovské schopnosti v něm umocnil jeho židovský původ v době druhé světové války, většina jeho rodiny podlehla holocaustu, on sám se skrýval. Přispěl i následný život v komunistickém režimu. Právě v dospívání zde se naučil emocionálně odpoutat od složitých rozhodnutí a nahlížet na problémy z vnější perspektivy. Firemní kultura, kterou pak vybudoval v Intelu, byla naprostým opakem toho, co zažíval v Maďarsku.

Napsal také několik knih o managementu, jemuž se učil až za svého působení v Intelu. Původně měl zkušnsoti jen jako technik a z řízení měl strach, ale musel se mu naučit. Proslul jako precizní autodidakt, naučil se řadě nových dovedností. Nakonec přednášel své umění i na obchodní škole ve Stanfordu. Jeho kariéra může být příkladem pro obchodní vůdce dnes i v budoucnosti. Stejně tvrdý jako na ostatní byl i sám na sebe.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge