Guy Kawasaki: Jak uspět v nové práci

Ilustrační snímek

Chcete-li uspět v nové pracovní roli, naučte se podlézat těm správným lidem a postarejte se o to, aby váš šéf vždy vypadal dobře. Tak zní doporučení úspěšného rizikového investora a autora populárních motivačních knih Guye Kawasakiho, jak zvládnout prvních 90 dní v nové práci. V jednom ze svých článků na síti LinkedIn Kawasaki vysvětluje, že nejprve je třeba vědět, čemu se vyhnout. Pak se můžete zaměřit na to, co byste naopak měli dělat.

Čemu se vyhnout v nové práci

- Nebuďte líní. Líní lidé přicházejí na čas nebo pozdě a odcházejí na čas nebo dříve.

- Nebuďte arogantní. Arogantní lidé si myslí, že všechno vědí nejlépe. Po 90 dnech mají pocit, že již mohou řídit celou firmu.

- Nebuďte hloupí. Hloupí lidé dělají neinformovaná rozhodnutí. Často bývají navíc arogantní.

- Nebuďte nevkusní. Nevkusní lidé se chovají nečestně, urážejí druhé nebo šíří fámy. Dělají to proto, že jim chybí trénink, jsou hloupí nebo se necítí bezpečně.

Jak zvládnout začátek v nové práci

1. Připravte se předem

Ještě před nástupem si zjistěte co nejvíce informací o novém zaměstnavateli, jeho konkurentech a oboru podnikání. Seznamte se s jeho výrobky a službami. Hledejte také informace o nejvyšším vedení dané firmy. Můžete například sledovat profily firmy a jejích manažerů na sociálních sítích.

2. Zeptejte se svého manažera

Většina lidí se předem svých šéfů na nic neptá, proto hned vyniknete. Když už vám však šéf řekne, co můžete udělat, abyste uspěli, udělejte to.

3. Podlézejte správným lidem

Těmi správnými lidmi jsou asistentky, recepční, pracovníci ostrahy či informatici. Právě těchto lidí se totiž vaši nadřízení budou ptát, jak na ně působíte. Neměli by se od nich dozvědět, že jste líní nebo arogantní.

4. Mlčte a poslouchejte

Špatný první dojem se velmi těžce napravuje. V začátcích své nové kariéry proto buďte skromní, naslouchejte a učte se. Oslňovat tím, jak jste skvělí, můžete až později.

5. Neslibujte nemožné

Chcete-li uspět v jakékoli práci, musíte vždy dostát svým slibům. Ti nejlepší pak nejen plní své sliby, ale dělají vždy ještě něco navíc. Buďte připraveni pomáhat druhým.

6. Zajistěte úspěch svého šéfa

Když se bude dobře dařit vašemu nadřízenému, bude se dobře dařit i vám. Spousta lidí se snaží ukázat, že jsou lepší než jejich šéfové, a mohli by tedy získat jejich místa. To je ale podle Kawasakiho utopie. Buď uspějete společně, nebo padnete oba.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse