Generální ředitelé, kteří svým firmám neprospívají

Ilustrační snímek

Osoba na pozici CEO je obvykle ta nejmocnější v celé firmě. Na druhou stranu má ale tento nejvyšší šéf nejméně přímé, osobní kontroly nad čímkoliv, za co je v očích veřejnosti odpovědný. Generální ředitelé jsou oslavováni i proklínáni za každý významný krok, který jejich firma udělá. Generální ředitel totiž určuje pravidla, kterých se mají jeho podřízení držet. Dobrá, fungující pravidla umožňují výkon kvalitní práce, zatímco špatná pravidla ne. Následky se nakonec projevují ve spokojenosti zákazníků i v ziscích firmy, píše web leadingeffectively.com.

Přečtěte si seznam, který zachycuje nejnebezpečnější typy generálních ředitelů. Mít takového CEO, to pro firmu znamená značně nejistou budoucnost. Seznam sestavil web getvoip.com.

CEO gambler

Je vždy optimistický (ale možná trochu moc). Žije v rychlém tempu a někdy opravdu dokáže převést své soupeře. Nicméně si ale nezakládá na výzkumech a pečlivých analýzách. Díky tomu jsou jeho rozhodnutí mnohdy spíše čistým hazardem než pečlivě uváženou sázkou.

Nerozhodný CEO

P5íliš opatrnosti může být někdy ještě horší než riskantní tah. Zejména tehdy, když jsou na obzoru změny, není otálení na místě. Konkurenti si vždy pospíší, aby zaplnili díru na trhu. Zažila to i firma Blackberry, když její CEO ignoroval revoluci v mobilních zařízeních a firma tak nedokázala řádně zpeněžit svou nadějnou, v té době již nějakou dobu fungující, aplikaci.

CEO který si pouští pusu na špacír

Pro manažery z nejvyššího vedení firem je snadné zapomenout na to, že někdy je lepší se nevyjadřovat. Čas od času se prostě vyplatí nechat si své myšlenky a názory pro sebe, i když ve firmě každého zajímají. Když CEO společnosti AIG obhajoval obrovské bonusy v dobách ekonomického poklesu, nebylo to dobré. A aby ještě přilil olej do ohně, přirovnal kritiku vysokých bonusů k rasistickému lynčování. A jak jinak, svými komentáři si zajistil vlastní PR lynč.

CEO osamělý střelec

Je mu zcela jedno co si myslí podílníci, zaměstnanci a zákazníci. On sám je o své strategii přesvědčen, tak proč by měl poslouchat názor ostatních. Tak se stalo, že zákazníci opustili firmu J.C. Penny poté, co se její CEO rozhodl zavést v této tradiční společnosti změny, inspirované jeho zkušeností s populární a moderní společností Apple. Zákazníci změny nepřijali dobře... a tak se výnosy této společnosti doslova zhroutily.

CEO tyran

Etické cítění prostě nemá. Co ale naopak má je pocit vlastní neporazitelnosti. Z tohoto charakteru pak pramení problémy, do kterých se zapletl CEO firmy Chesapeake Energy Corps, který si z firemních zdrojů poskytl velkorysé půjčky. Také se zapojil do aktivit, které pro něj znamenaly přímo ukázkový střet zájmů.

Zkuste si spolu s námi malé cvičení: Dokázali byste přiřadit další konkrétního ředitele k uvedeným typům?

-jk-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog