GDT vám pomůže zorganizovat úkoly a povinnosti

Každá hloupost, která vám neustále vrtá hlavou, vás zatěžuje, omezuje vaši schopnost soustředit se a jednat efektivně.

Hned od rána si každý den opakujete, co musíte udělat: připravit podklady pro reklamní agenturu, rezervovat přednáškovou místnost, koupit synovi slíbené brusle, připravit se na schůzku s klientem. Problém je v tom, že si nic nezapíšete. Těchto pár věcí se vám hodní hlavou celý den, nedejbože když přibude nějaká povinnost navíc. Neustále si opakujete, co musíte stihnout. Těžko se pak soustředíte na věci okolo.

Pokud si i vy zatěžujte hlavu obsáhlým seznamem povinností, potřebujete zapracovat na řízení sebe samého. Možná byste mohli zkusit systém Getting Things Done (GTD). Pomáhá totiž odstranit z hlavy všechno, co v dané chvíli nepotřebujete, a vrátit to zpět v pravou chvíli. To znamená, že se několikrát denně nebudete zabývat tím, co je pro daný den absolutně nepodstatné.

GTD má společný základ s ostatními metodami časového managementu. Pokud jste už některý z nich vyzkoušeli, víte, že se většina z nich opírá o písemné plánování. GTD ovšem doporučuje zapisovat si nejen věci, které se týkají práce a termínů, ale zkrátka všeho, tzn. i soukromí.

Když si všechno zapíšete a využijete vhodné prostředky a systémy na to, abyste na nic nezapomněli, uvolníte si v hlavě místo na aktuální řešení a nové nápady. GTD neklade důraz na priority a rozhodování o tom, co je a co není důležité.

Základní principy GTD

- Všechny úlohy a povinnosti je třeba si zaznamenat, aby vám zbytečně nebloudily myslí.

- Hned, jak si některý úkol zapíšete, ho vypusťte z hlavy.

- Všechny úkoly a povinnosti si roztřiďte do kategorií.

-pk-

Zdroj: HR Web.sk - Internetový týdeník o kariéře, lidských zdrojích a řízení.
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Web.sk