Forbes: Nejvlivnější ženy světa již nejsou jen političky a manažerky

Michelle Obamová nahradila Angelu Merkelovou jakožto nejmocnější ženu světa v letošním žebříčku stovky nejmocnějších žen sestaveném prestižním americkým časopisem Forbes. Zatímco v předešlých ročnících však vedly političky a ředitelky mezinárodních společností, letošní přišel s novou metodologií, která má odrážet „nový řád“ soudobé ženské elity. Na přední příčky se tak dostaly i představitelky kultury – od moderátorek talk show Oprah Winfreyové a Ellen Degeneresové až po zpěvačky Beyonce Knowlesovou a Lady Gaga.

Obamová postoupila na první místo z loňské čtyřicáté příčky. Winfreyová, která letos obsadila 3. místo, byla loni na 41. místě. Lady Gaga (letošní 7. místo), Beyonce Knowlesová (letošní 9. místo) a Ellen Degeneresová (letošní 10. místo) se v minulém ročníku vůbec nedostaly do první stovky.

Nejvlivnější ženy roku 2010 byly hodnoceny na základě kreativity a podnikavosti

Forbes se letos rozhodl sestavit žebříček na základě pohledu do „širší kultury“. Znamená to méně důrazu na tradiční tituly a role a naopak větší důraz na kreativní vliv a podnikavost. Nejmocnější ženy světa byly letos rozděleny do čtyř kategorií: politika, byznys, média a životní styl.

V první desítce tak z političek a vedoucích představitelek firem zůstala jen výkonná ředitelka Kraft Foods Irene Rosenfeldová (2. místo), německá kancléřka Angela Merkelová (4. místo), americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová (5. místo) a výkonná ředitelka PepsiCo Indra Nooyiová.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian