Forbes: Nejmocnější ženy světa 2011

Ilustrační snímek

Nejmocnější ženou světa je již popáté „nesporná vůdkyně Evropské unie“ a hlava jediné její „skutečně globální ekonomiky“ Angela Merkelová. V letošním žebříčku stovky nejmocnějších žen světa dle časopisu Forbes předehnala americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou a první brazilskou prezidentku Dilmu Rousseffovou.

První příčku v tomto hodnocení drží Merkelová s výjimkou jednoho roku po všechny roky od listopadu 2005, kdy se stala německou kancléřkou. Výjimečný byl rok 2010, kdy spadla na čtvrté místo za první dámu USA Michelle Obamovou, šéfku Kraft Foods Irene Rosenfeldovou a moderátorku Oprah Winfreyovou.

Letošnímu žebříčku vévodí Američanky – 65 pozic. Austrálie, Čína, Indie nebo Velká Británie mají pouze tři zástupkyně. Nejstarší je britská královna Alžběta II (85 let, 49. místo), nejmladší zpěvačka Lady Gaga (25 let, 11. místo).

Časopis Forbes sestavuje žebříček The 100 Most Powerful Women na základě předběžného výběru 200 žen z celého světa. Ty jsou rozřazeny do šesti kategorií dle svého vlivu: miliardářky, byznys, životní styl, média, neziskové organizace a politika. Výsledná stovka je pak seřazena na základě tří měřítek: 1) příjmů v dolarech, 2) četnosti prezentace v médiích a 3) rozsahu sféry jejich vlivu).

-kk-

Zdroj: EU Business - britský portál o Evropské Unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EU Business