Finanční motivace pracovníků nestačí

Správně motivovat pracovníky neznamená jen přidat jim několik tisícovek k platu. Důležitá je i nefinanční složka. Plat je podle odborníků rozhodující při náboru nového zaměstnance.

Účinněji působí samozřejmě motivace pozitivní. Pokud někoho za jeho chování pochválíte, bude mít tendenci jej zopakovat. S kladným hodnocením byste neměli šetřit ani u bezproblémových pracovníků. Jestliže se k jejich práci nikdo nevyjádří, začnou upadat do nejistoty.

K motivování zaměstnanců je nutné přistupovat individuálně. Někdo potřebuje prostor pro osobní růst, jiného k velkému nasazení vyprovokují nesnadné úkoly.

Hlavním nepřítelem motivace je pocit nespravedlnosti a nedostatečná komunikace oběma směry. Nejlepší je komunikovat z očí do očí, přehnaná byrokracie škodí. Stejné účinky má i nesprávná forma kritiky. Dalším zabijákem motivace je i rozpor mezi slovy a činy nebo často měněné cíle.

Podle současného trendu netvoří hodnotu firmy jen finanční zdroje a hmotný majetek, ale také know-how nebo lidský potenciál. Správná motivace zaměstnanců tak zhodnocuje cenu celého podniku.

-hp-
Zdroj: Profit - měsíčník pro obchod a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profit