Elektronická past práce na dálku: Jak z ní uniknout a dodělat svou práci

Ilustrační snímek

Multitasking snižuje vaši efektivitu. Pokud neustále posíláte e-maily a jiné textové zprávy, měli byste se bát o to, jak tím utrpí vaše produktivita. Často jde o problém pracovníků, kteří pracují na dálku.

Samozřejmě je pravda, že všechny moderní nástroje pro elektronickou komunikaci jsou nutné a jsou užitečné, někdy je ale nadužíváme. A potom nejsou pomocníkem, ale spíše nás zdržují a vyrušují. Proto se podívejme na tipy, které přinesl web management-issues.com pro ty, kdo jsou okolnostmi pravidelně donuceni dělat více věcí najednou.

1) Vypněte notifikace

Znáte ty zvuky, které se ozvou pokaždé, když vám přijde nový e-mail? Zkuste všechna taková upozornění vypnout. Minimálně se zbavte všech zvukových hlášek, které pro vaši práci zcela jistě nejsou důležité. Vypněte je, zakažte je. Jediné, co dělají, je to, že vás stresují a vyrušují. Když vás něco neustále vyrušuje, není to dobré ani pro vaši duševní pohodu, ani pro vaši pracovní produktivitu.

2) Když odpovídáte na zprávy, myslete na priority

Druhá strana někdy čeká, že jí vaše odpověď dodá nějakou velmi důležitou informaci. A to znamená, že budete muset nad odpovědí strávit nějaký čas. Není však v našich silách poskytnout jasnou, soudržnou a vyčerpávající odpověď kdykoli jsme o to požádáni. Obzvláště ne tehdy, když zrovna pracujeme na něčem úplně jiném. Kvalitní odpověď si zkrátka vyžádá nějaký čas a nějakou snahu. Zeptejte se sami sebe, zda je potřeba odpovědět co nejrychleji, nebo radši co nejlépe. Když jde o druhý případ, věnujte své odpovědi více času a úsilí.

3) Informujte své kolegy

Pokud využíváte nějakou aplikaci pro komunikaci v reálném čase, nebojte se využít funkce, kterou nabízí snad každá taková aplikace – vyplňte svůj status. Napište tam, co zrovna děláte, aby vaši spolupracovníci věděli, že jste zaneprázdnění a nečekali odpověď během 5 minut. Když budou vědět, že zrovna máte něco důležitého, nebudou naštvaní.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues