Ego z vás experta v oboru neudělá

Když jste pevně přesvědčeni o tom, že jste experti, uzavíráte se dalšímu učení, což může být problém. Všichni bychom přece měli vyhledávat nové myšlenky, zkoušet nové strategie a stále se učit.

Chcete rozšiřovat své znalosti? Tak tolik nelpěte na tom, že právě vy jste tady expert.

Ilustrační snímek

Co znamená být odborníkem

Pokud jste skutečně odborníkem ve svém oboru, měli byste už být zvyklí téměř na všechno, co v oblasti vašeho zájmu může člověk zažít. To znamená, že jste celé roky daný obor zkoumali, učili se na svých pokusech a omylech, a také jste v oboru delší dobu skutečně pracovali.

Bez ohledu na to, kolik let jste strávili prací ve svém oboru, se vždy můžete něco naučit, připomíná nám web addicted2success.com.

Jste odborník? Tak dávejte pozor

Vztah mezi mocí (kterou máme jako experti) a schopností vidět daný problém z perspektivy jiných lidí je vždy křehký. Během výzkumu, kdy byl zkoumán právě vliv pocitu moci, se účastníci, kteří tento pocit měli, ukázali jako méně schopní co do vnímání názoru někoho jiného.

Vztah mezi tím, jak mocní se cítíte a tím, jak otevření jste, je inverzní. Pokud jste tedy přesvědčeni, že jste skvělý odborník, možná přehlédnete mnoho signálů a sdělení budete vnímat pouze zkresleně.

Zvláště pak zakladatelé a majitelé firem, kteří si začínají myslet, že se z nich už stali dokonalí odborníci, mohou být v nebezpečí. Když totiž začnou věřit, že jsou úplně skvělí, sníží to jejich schopnost být dobrými posluchači a schopnost vidět svět z jiné perspektivy.

Platí to vlastně univerzálně: není dobré posunout se od naslouchání a spolupráce se zákazníky k tomu, že budeme pracovat jen a pouze s vlastním názorem a zarputile trvat na vlastních nápadech.

Když jste přesvědčeni, že právě vy jste dokonalí odborníci, je podobné chování lákavé. Pokud se tím však necháte pohltit, poškodí vás to. Budete odmítat kritiku a ztrácet schopnost připustit si své chyby. A důsledky dřív nebo později přijdou.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success