Efektivní týmová práce - trpělivost a praxe

Týmová práce je základní součástí většiny dnešních firem. Za účelem splnění firemních cílů je třeba spojit jednotlivce tvořící tým systémem společného přesvědčení. Dosáhnout této křehké rovnováhy však není jednoduché. Skutečně efektivní týmová práce vyžaduje trpělivost a praxi.

- Jasně vytyčte svá očekávání od týmu. Ví, váš tým, jak chcete, aby potupoval, jak budete měřit jeho pokroky a jaké výsledky očekáváte? Tým potřebuje vědět, jak se může spolehnout na podporu vyššího managementu a v jakém časovém horizontu pracuje.

- Tým potřebuje specifické programové prohlášení. Jde o pomyslný kompas, který pomůže týmu zůstat na správné cestě, směrovat jeho chování a práci.

- Ne každý může pracovat v týmu. Mějte na paměti, že tým sestává z jednotlivců. Každý z nich potřebuje porozumět podstatě své práce a možnosti využití svých dovedností pro účely skupiny. Sestavujte proto svůj tým pečlivě, abyste správně rozdělili talenty.

- Ukažte důvěru v podobě svobodné práce týmu. Jakmile tým bude znát rámec své práce a její cíle, dejte mu důvěru tím, že jej nebudete neustále sledovat a kritizovat.

- Oceňujte dobře odvedenou práci. Stejně tak jako neustálá kritika odradí od týmové práce, uznání za dobře odvedenou práci bude mít pozitivní efekt. Neberte velké úsilí jako samozřejmost. Podporujte členy týmu v tom, aby k sobě přistupovali pozitivně a spolupracovali v duchu přátelství.

-kk-

Zdroj: HR Resource - americký portál a diskusní komunita o lidských zdrojích
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Resource