E-mail a emoce nejdou dohromady

Ilustrační snímek

Až budete příště chtít vyjádřit písemně svou frustraci či ironii nebo budete příliš vyčerpaní na to, abyste vytvořili smyslupný e-mail, připomeňte si, že e-mail a emoce nejdou dohromady. Uvědomte si, že nikdy nemůžete s jistotou vědět, jak bude příjemce na váš e-mail reagovat. Proto je třeba zachovat maximální profesionalitu. Na které emoce si dát pozor především?

1. Rozčílení

Ať už vás rozčílil kdokoli, vaše negativní emoce se odrazí ve vašich e-mailech v podobě výběru slov a frází, strukturování vět a celkového tónu zpráv. Pokud s vámi tedy cloumá hněv, jděte se raději na chvíli projít nebo počítejte do deseti, ale hlavně nepište e-maily.

2. Netrpělivost

Když od někoho chcete, aby okamžitě udělal něco, co již dlouho odkládá, nepoužívejte e-mail. Pravděpodobně byste se nedočkali žádné odpovědi nebo alespoň ne včasné. Popovídejte si raději osobně.

3. Hádavost

Pokud na sobě pozorujete, že máte po náročném dni tendenci vyvolávat hádky s lidmi kolem sebe, nezhoršujte svou situaci tím, že budete psát e-maily. Pouze byste vyvolali sváry, niž byste splnili svůj cíl.

4. Nesoustředěnost

Pravděpodobně se vám již stalo, že jste řešili několik věcí najednou a omylem odeslali e-mail někomu, komu nebyl určen. Při psaní e-mailů se proto snažte nezabývat ničím dalším.

5. Vyčerpání

Unavený člověk se nedokáže přesně a souvisle vyjádřit. Než proto začnete vyřizovat důležité e-maily, vypijte šálek kávy nebo si doplňte energii tak, jak vám to nejlépe vyhovuje.

-kk-

Zdroj: HR Communication - americký server věnovaný HR a interní komunikaci
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Communication