Důvěra v týmu je klíčová

Mezi nejdůležitější povinnosti vůdců patří budování důvěry u jednotlivých členů jejich týmů. To však není jednoduchý proces. Jak na to? Především bude třeba, abyste šli příkladem. Jestliže chcete důvěru druhých, musíte ukázat, že sami dokážete dělat potřebné věci. Váš tým pak lépe pochopí společný cíl a bude postupovat praktičtěji. Při určování cílů ale buďte opatrní. Neměly by to být cíle, jejichž splnění bude pro tým příliš náročné, a tudíž povede ke ztrátě motivace. Takto ztracená důvěra se pak jen těžko získává zpět.

Důležitou roli hraje zpětná vazba

Většina vůdců je při poskytování zpětné vazby příliš shovívavá nebo skoupá. V obou případech to není dobré. Přílišná shovívavost vysílá nechtěný signál, že nedostatečné pracovní výkony jsou ve skutečnosti v pořádku. Nedostatek zpětné vazby pak zaměstnance demotivuje. Správná volba je proto pragmatický přístup – nazývání věcí pravými jmény.

Snažte se týmu co nejvíce usnadnit práci. Velké cíle rozdělujte do dílčích, posupných kroků. Zajistěte pobídky pro plnění jednotlivých cílů. Buďte připraveni poskytnout plnou podporu.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com