Duševní příprava na prezentace

Ilustrační snímek

Dobře připravená řeč je základem úspěchu prezentace. Stejně zásadní jako obsah vašeho vystoupení je však i to, jak se na ně dokážete duševně připravit. Server Ceo.com publikoval několik praktických rad, jak snížit nervozitu a připravit se na možné problémy během prezentace.

Aktivujte mozek

K posílení bdělosti mozku potřebujete dopamin a adrenalin. Doplnit je můžete pomocí jídla bohatého na proteiny, jako je maso nebo sýr. Volte však raději něco lehčího, například v kombinaci se salátem nebo těstovinami. Nenechávejte také jídlo na poslední chvíli, to už by vám nervozita nemusela dovolit se najíst.

Spalte trochu kortiziolu

Kortizol se tzv. stresový hormon. Vylučuje se do těla, když jsme nervózní a může příliš posílit naše emoce na úkor kreativity a schopnosti zpracovávat složité informace. Vyplavit kortizol z těla můžete cvičením nebo procházkou.

Připravte se na problémy

Naučte se uvažovat o tom, co nepříjemného by se mohlo stát a jak to zvládnout. Typické situace jsou nefunkční technika, rušivý element v publiku nebo nepovedený začátek prezentace. Začněte tím, že si pojmenujete, čeho se nejvíce obáváte a připravíte si záložní plán, jak se chovat, pokud taková situace nastane.

Vytvořte si rituál

Využijte to, co vám pomáhá uklidnit se. Může to být kontrola místnosti před příchodem publika, zkouška prezentace přímo na místě, voda vždy po ruce apod. Rituál, který budete vždy před prezentací opakovat, vám dodá sebejistotu.

Mějte dva cíle

Připravte si „záložní“ cíl pro případ, že by se vám v rámci vaší prezentace nepovedlo dosáhnout vašeho primárního cíle. Vaším prvotním cílem například může být získání souhlasu s novým projektem. Pokud však uvidíte, že věci nejdou tak hladce, jak byste chtěli, měli byste si jako druhý cíl dát vytvoření prostoru pro další jednání o vaší myšlence.

-kk-

Zdroj: Ceo.com - nejnovější trendy a osvědčené postupy z oblasti řízení firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ceo.com