Dovolená není služební cesta

Nemůžete se ani o dovolené odtrhnout od práce? Rozhodně nejste sami. Smartphony, tablety, netbooky a další mobilní zařízení spojení s prací stále více usnadňují bez ohledu na to, kde se nacházíte a zda stále trvá vaše pracovní doba. To však neznamená, že je to v pořádku. Dovolená slouží k tomu, aby si zaměstnanci mohli odpočinout, načerpat nové síly a vrátit se na pracoviště připravení k další práci. Nejedná se o pracovní cestu. Máte-li na dovolené problémy s odpoutáním od práce, naučte se dodržovat určitá pravidla, která vám pomohou.

Plánujte dopředu a zajistěte si zástupce

Snažte se zkoordinovat svou dovolenou s kolegy tak, aby vás mohl někdo zastoupit. Několik dní před odchodem na dovolenou seznamte dotyčného se všemi svými aktuálními projekty a závazky, aby měl dostatek času zeptat se na věci, které mu nebudou jasné. Zanechte kontakt, jehož prostřednictvím budete k zastižení v nouzových případech. Pokud se obáváte, že vás kolegové budou kontaktovat i v záležitostech, které nejsou neodkladné, připravte také seznam nouzových situací. Většinu hardwaru, který vás pojí se zaměstnáním, zanechte doma. Jestliže například máte smartphone, notebook s sebou na dovolenou nevozte.

Mobil nechte na pokoji

Informujte své klíčové zákazníky a partnery, že nebudete v kanceláři. V e-mailové i hlasové schránce si nastavte automatickou odpověď v nepřítomnosti spolu s kontakty na vaše zástupce. V případě, že skutečně nedokáže odolat pokušení zkontrolovat e-mail ani na dovolené, vyčleňte si pro to specifické časové úseky, které budete dodržovat. Čtěte jen zprávy s důležitými předměty, ostatní si nechte k vyřízení po dovolené. Pomůže vám také, když necháte mobil přes den na hotelovém pokoji a budete se nerušeně věnovat rodině či známým.

-kk-

Zdroj: Careercast - americký portál věnovaný rozvoji kariéry a vyhledávání pracovních míst
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careercast