Dovolená nemusí být úplně offline

Ilustrační snímek

Lze si vůbec užít dovolenou, aniž bychom zcela vypnuli telefon a internet? Tuto otázku si klade snad každý kancelářský pracovník a nedávno si ji položila i Alexandra Samuelová, odbornice na efektivní využívání moderních komunikačních technologií, na serveru Harvard Business Review. Dospěla k závěru, že není třeba zcela se odstřihnout. K tomu, abyste mohli zůstat online a přitom neřešili pracovní věci, vám pomůže kombinace plánování, několika technických triků a disciplíny.

Odpovězte si na tyto otázky:

Opravdu musíte sledovat zprávy z práce?

Oddělte skutečná očekávání svých kolegů a nadřízených od svého vlastního strachu. Opravdu chtějí, abyste o dovolené četli pracovní e-maily, nebo jen máte strach, že by vám něco uniklo?

Proč chcete používat internet i na dovolené?

Napište si seznam relevantních důvodů (např. pro účely cestování) a držte se jich. Ostatní online aktivity nechte na později.

Které své účty nebudete sledovat?

Pokud například víte, že o dovolené nebudete číst firemní e-mail či sledovat sociální sítě, nastavte si automatické odpovědi a deaktivujte zaslání nových zpráv.

Jak budete používat internet o dovolené?

Domluvte se na pravidlech s ostatními členy své rodiny nebo s ostatními lidmi, s nimiž budete trávit svou dovolenou. Můžete například ráno číst zprávy, nikoli však celý den sledovat online sportovní přenosy.

- Naplánujte si alespoň menší část dovolené, kdy budete offline a bez firemního telefonu.

- Vypněte si upozorňování na nově příchozí e-maily na telefonu.

- Pokud očekáváte, že budete muset řešit určité problémy s klíčovým klientem, zvažte zřízení zvláštní emailové adresy jen pro tuto krizovou záležitost. Ostatní věci počkají.

- V automatické odpovědi na e-maily, které vám přijdou v průběhu dovolené, vysloveně zmiňte, že budete reagovat na všechny obdržené zprávy. Požádejte o přeposlání důležitých zpráv znovu po vašem návratu.

- Pokud plánujete kontroly pracovního e-mailu či hlasové schránky, naplánujte si pravidelné časové intervaly, o kterých informujete i své spolucestující.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review