Dost bylo odkládání

Ilustrační snímek

I těm neproduktivnějším z nás se stane, že narazíme na nezáživný úkol, k jehož splnění se nedokážeme donutit, a tak jej stále posouváme na svém seznamu úkolů. Pokud to není úkol, který může udělat někdo jiný, nebo se nic nestane, když jej nesplní nikdo, oprávněně propadáme stále většímu stresu z odkládání. Jak se z toho vymanit?

Začněte tím, že si o daném úkolu seženete co nejvíce informací. Čím více budete vědět o tom, co máte dělat, tím snáze to pak zvládnete. Pak si vezměte na pomoc tužku a papír a začněte si zapisovat postupné kroky pro realizaci daného úkolu. Buď se vám již při psaní podaří celý úkol splnit, nebo si jej alespoň rozdělíte na dílčí části. Pokud ani v této fázi nevidíte smysl tohoto úkolu, snažte se jej zjistit u nadřízených. Vědět proč je zásadní.

Dělat nejdříve to nejtěžší, nebo to nejlehčí?

Obedně platí zásada dělat nejtěžší věci, které vám zabírají nejvíce energie, vždy hned na začátku dne a týdne. Zbavíte se tím zbytečného stresu do zbytku dne a týdne. Pokud ale s nějakou prioritou skutečně nedokážete pohnout, obejděte toto pravidlo a začněte nejjednoduššími úkoly. Vyčištěný seznam úkolů vám dodá motivaci k náročnému úkolu, který je teprve před vámi.

Vsaďte na pravidelný rozvrh a přestávky

Pravidelný rozvrh se stávám zvykem, který je jak známo železná košile. Čím pravidelněji budete svou práci rozvrhovat, tím méně budete mít tendenci něco odkládat. Rozvrhování platí i pro přestávky a obědy.

Hledejte podporu a spolupráci

Pokud si potřebujete někomu postěžovat, abyste zbavili své negativní energie, udělejte to. Raději však pošlete krátký e-mail své přítelkyni, než abyste si stěžovali kolegům. Chcete-li zapojit kolegy, požádejte je o pomoc. Svolejte krátkou poradu a vzájemně se podpořte v tom, co máte udělat.

V rámci všech výše uvedených opatření pak nezapomínejte na to základní – nenechat se rušit pokud možno ničím a nikým. Vypněte e-mail a internet a jsou-li vaši kolegové příliš hluční, klidně použijte špunty do uší. Když se zbavíte rušivých prvků, zbavíte se i svých výmluv.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report