Dost bylo odkládání

Ilustrační snímek

Odkládáte často své povinnosti a už si toho všimli i lidé ve vašem okolí? Pak byste s tím měli něco dělat. První krok spočívá v ujasnění, proč a jaké věci věci odkládáte. A nestačí o tom přemýšlet, napište si to na papír. Pak se držte následujících šesti kroků.

Určete si výsledek

Ujasněte si, jakého konkrétního výsledku chcete úpravou svých návyků v oblasti řízení času dosáhnout. Buďte co nejspecifičtější a opět si to zapište.

Je-li to možné, jednejte hned

Pokud můžete daný úkol zvládnou v méně než třech minutách, udělejte to okamžitě.

Rozhodujte, co je důležité

Nestresujte se odkládání věcí, které pro vás nejsou momentálně životně důležité. Soustřeďte se na ty, které jsou.

Zamyslete se, co můžete udělat teď

Vyberte jednu věc, kterou můžete začít a udělejte ji. Vždy, když se začnete dívat na hodinky, dejte si závazek pracovat na svém úkolu ještě dalších deset minut.

Uplatňujte pravidlo deseti minut i dále

Začněte pěstovat zvyk věnování minimálně deseti minut denně určitému úkolu až do doby, než jej dokončíte. Měl by to být časový úsek, který bude každý den začínat a končit vždy ve stejnou dobu. Klidně zapojte budík.

Najděte svou první kostičku domina

Představte si hru domino – když strčíte do první kostičky, spustí se řetězová reakce a všechny ostatní kostičky postupně spadnou. Chcete-li i v plnění svých úkolů dosáhnout stejného efektu, hledejte svou první kostičku. Často to bývá jednoduchý krok. Prostě začněte a uvidíte.

-kk-

Zdroj: Time Management Tips - strategie a techniky pro řízení času zdarma
Zobrazit přehled článků ze zdroje Time Management Tips