Dokonce i váš šéf může být skvělý komunikátor

Ilustrační snímek

Když je ředitel firmy skvělým komunikátorem, může to mít výrazný vliv na celou firemní kulturu. Stejně tak má pozitivní vliv každý manažer, který umí dobře komunikovat. A v některých okamžicích to bez dobrého komunikátora prostě nejde. Na akcích pro zaměstnance zkuste rozdat kartičky, abyste mohli v průběhu sbírat dotazy. Také vždy myslete na to, že je třeba přizpůsobit prezentaci unikátní situaci daného regionu nebo místa, kde se akce koná. Také se zaměřte na to, abyste zjistili, co si o určitém problému myslí vaši zaměstnanci, radí web management-issues.com.

1. Fóra pro zaměstnance

Této akci se také říká Town Hall neboli radnice. Zaměstnanci si na ní mohou vyslechnout něco o strategií a aktuálním vývoji od svého ředitele a ostatních top manažerů. Také je možné mluvit o obavách a otázkách těch zaměstnanců, kteří na fórum přijdou. Pozvěte zaměstnance i proto, aby mohli vznášet návrhy a doporučovat inovativní řešení pracovních postupů. Podporujte dvousměrnou komunikaci, protože fóra pro zaměstnance jsou tou nejlepší příležitostí pro vzájemnou komunikaci a výměnu informací.

2. Odměňování zaměstnanců

Ředitel může komunikovat změnu také tím, že bude podporovat a odměňovat zaměstnance, kteří dosáhnou úspěchu. Investujte nějaký čas a osobně pogratulujte těm, kteří odvádí dobrou práci a také těm, kteří podporují změnu a přijali ji za svou. Sdělení, které si z toho vezmou ostatní zaměstnanci, bude jasné. Ti, kdo podporují změnu a napomáhají jí, budou odměněni.

3. Návštěvy na pracovištích

Je to skvělá příležitost získat nějaké informace a nápady od zaměstnanců, kteří jsou v kontaktu se zákazníky. Opět věnujte nějaký čas diskuzi o jejich nápadech a návrzích.

4. Ředitel bloguje

Technologie dnes umožňují každému manažerovi informovat o tom, jak postupují změny napříč firmou. Díky tomu může posílit to, jak zaměstnanci celý změnový projekt podporují. Co by měl ředitel na svém blogu sdílet? Klíčové poznatky a úspěchy, o kterých se dozvěděl na strategických jednáních s ostatními manažery a na návštěvách pracovišť.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues