Dokáže koučink zázraky? Jak kdy

Každý manažer se někdy potká se zaměstnancem, jemuž chybí motivace, aby na sobě dále pracoval. Jakékoli snahy manažera přimět takového zaměstnance, aby se v něčem změnil, vycházejí naprázdno, protože dotyčný se zkrátka změnit nechce.

Jak můžete někoho motivovat k tomu, aby sám chtěl změnit své chování? Dokáže to koučink? Odpovědi na tyto otázky má pro nás Marshall Goldsmith, světově uznávaný kouč vrcholových manažerů, spíkr a autor populárních knih o osobním rozvoji.

Ilustrační snímek

Neztrácejte čas

Odhaduji, že pokud jste se někdy snažili změnit chování někoho, kdo se sám změnit nechtěl, byli jste vždy neúspěšní,“ píše Marshall Goldsmith na síti LinkedIn a na adresu lidí bez motivace se dále rozvíjet dodává: „Pokud nemají zájem, neztrácejte s nimi čas.

Firmy podle něho často chybují, když se snaží využít koučink ke změně chování lidí, kteří nemají o změnu zájem. Koučování přináší výborné výsledky jen tehdy, pokud dotyční sami chtějí.

Čas ztracený koučováním lidí, kteří nemají zájem se měnit, je podle Marshalla Goldsmithe ztráta času, který by se mohl věnovat lidem se zájmem o změnu. Zkuste se nad tím zamyslet, až budete stát před otázkou, zda by někomu z vašeho týmu neprospěl koučink.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse