Dobrý rodič je dobrý manažer

Hledáte-li dobrého manažera, zkuste se najít dobrého rodiče. Tyto role jsou totiž velmi podobné. Zamyslete se nad následujícími body.

- Stará se. Úspěšný rodič má rád své děti a často se obětuje pro jejich dobro. Také dobrý manažer se nestará jen o sebe nebo produktivitu svých zaměstnanců, zajímá se o své zaměstnance. Zaměstnanci, kteří cítí podporu, pak mají i lepší výkony.

- Je trpělivý. Rodičovství může někdy být nesnesitelně nudné. Úspěšný rodič je proto vyzbrojen trpělivostí. Stejně tak i dobří manažeři potřebují velkou dávku trpělivosti, protože nejde jen o jejich vlastní úspěch, ale o přispění zaměstnanců.

- Uznává jedinečnost. Dobrý rodič své děti neškatulkuje. Pečlivě sleduje jejich přirozenou motivaci a sklony a snaží se jim nabízet příležitosti, jak je více rozvíjet. Dobrý manažer ví, že nejlepší, co může udělat pro své lidi i firmu, je dostat správné lidi na správná místa.

- Rozvíjí samostatnost. Dobrý rodič ví, že má jen jen několik kritických let na to, aby ovlivnil své děti. Snaží se proto vychovat nezávislé, schopné děti. Dobrý manažer stejně tak buduje nezávislé, schopné týmy.

- Stanovuje vhodná očekávání a hranice. Děti potřebují vědět, co je a není přijatelné. Dobrý rodič jim proto určuje hranice, aby se cítili jistě a bezpečně. Učí je také dosahovat vysokých cílů, zároveň však i vytrvat a nevzdávat se při selhání. Totéž by měl dobrý manažer zavést ve svém týmu.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review