Dobrý lídr má pro strach uděláno

Ilustrační snímek

Každý má občas z něčeho strach, zvláště, když je pod tlakem. V pozici lídra bychom si však měli dávat dobrý pozor, aby strach neovlivňoval naše rozhodování natolik, že to uškodí celému týmu nebo organizaci. Strach oslabuje logické uvažování a vede k nesystematickým krokům. Pokud tedy chcete být dobrým lídrem, měli byste se zbavit následujících typů strachu, na které upozornil server Entrepreneur.com.

1. Strach ze špatného rozhodnutí

Lídr se musí neustále rozhodovat. To může časem vést k tzv. únavě z rozhodování, což je legitimní psychologická diagnóza. Projevuje se rostoucím strachem z toho, že vaše následující rozhodnutí budou špatná, a vede k odkládání rozhodnutí. Pamatujte proto, že je vždy lepší udělat špatné rozhodnutí, než se nerozhodnout vůbec.

2. Strach z kritiky

Každý lídr má svůj styl, který nemusí vyhovovat všem. To však neznamená, že byste měli přizpůsobovat svůj přístup a snažit se být takovým lídrem, jakého si myslíte, že druzí chtějí. V první řadě buďte sami sebou a držte se své vize. Vždy se najde někdo, kdo vás bude kritizovat.

3. Strach z veřejného vystupování

Tímto strachem trpí mnoho lidí ve všech různých oborech. Lídr, který chce mít autoritu, však musí umět mluvit. Není třeba se bát, je to věcí tréninku. Důkladně se připravujte na svá vystoupení, ale zároveň si připomínejte, že jste jen člověk, který může udělat chybu.

4. Strach z odpovědnosti

Rozhodování s sebou nese i odpovědnost za důsledky našich rozhodnutí. Nikdo však nemůže stále jen vyhrávat. Někdy se prostě dostaví neúspěch. Nehodnoťte proto sami sebe jen podle důsledků svých rozhodnutí, ale také podle cílů, které jste svými rozhodnutími sledovali.

5. Strach z celkového neúspěchu

Může se stát, že váš projekt neuspěje a vy i váš tým přijdete o práci. To však neznamená, že byste se neměli snažit uspět. Není to ani konec světa. Vždy se můžete poučit a jít dál směrem k budoucímu úspěchu.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com