Dobrou práci týmu zviditelní až manažer

Pokud tým odvádí perfektní práci, ale šéfové ji správně neprezentují, nemusejí si ji nadřízení všimnout. Kromě tvrdých dat a prokazatelných výsledků je totiž důležité i zdravé sebevědomí šéfa týmu, který o práci podřízených dále referuje.

Zejména zaměstnanci velkých společností dobře vědí, že pokud neprodají svou práci, tak ji nikdo jen tak nedocení. Šéf musí zviditelňovat práci svého týmu a poskytovat mu také potřebnou zpětnou vazbu. I na tom záleží, jaký rozpočet oddělení dostane v dalším roce.

Pokud je šéf úzkostný, těžko bude sebevědomě hájit své lidi. Pro jeho vyrovnanou a úspěšnou komunikaci s vedením je nepostradatelná zdravá sebedůvěra, kterou je nutné neustále pěstovat.

Těžší roli může mít také manažerka v mužském týmu. Rostya Gordon-Smith, ředitelka firmy PeopleImpact, jim radí, aby na poradě automaticky nepřikyvovaly mužům. Pokud tímto naučeným zlozvykem trpí, stačí si elegantně podepřít bradu rukou.

Tomu, kdo nesnese upřený pohled nadřízeného, lektor David Gruber doporučuje, aby se partnerovi díval na kořen nosu. Dotyčný totiž nepozná, že se mu nedíváte přímo do očí.

Nejlepší též není prezentovat dobře odvedenou práci týmu jako naprostou samozřejmost. Něčím, co bez problémů funguje, se přece vedení nebude zabývat.

Nevyplácí se ani snižovat práci, kterou musel celý tým odvést, aby dosáhl úspěchu. Přílišná skromnost je vůči podřízeným kolegům nefér.

-hp-
Zdroj: ManagerWeb.cz - Portál společnosti Economia Online (ihned.cz) zaměřený na management
Zobrazit přehled článků ze zdroje ManagerWeb.cz