Díky těmto jednoduchým krokům vaše prezentace zaujme

Ilustrační snímek

Hlavním úkolem přednášejícího je zajistit, aby každý měl určitou představu o tématu, o kterém bude mluvit. Jinak riskujete, že se publikum v tématu ztratí, přestane vás poslouchat a bude se věnovat jiným záležitostem. Přímo při prezentaci pak posluchače rozpohybujte a dejte jim prostor k tomu, aby mohli sami k vaší prezentaci nějak přispět. Díky tomu nebude publikum frustrované ani při delší prezentaci, píše web presentationmagazine.com.

Řekněte, o čem budete mluvit

Krátké představení tématu před samotným začátkem prezentace posílí zájem publika a stimuluje zvědavost. Posluchači si tak budou moci připravit otázky, na které by chtěli slyšet odpovědi. Proto vždy den předem rozešlete krátký e-mail s agendou a tématy, o kterých budete mluvit. Nebo to udělejte tak, že každý příchozí při příchodu do přednáškové místnosti dostane letáček s krátkým shrnutím tématu.

Přimějte publikum zvednout se

Když budete chtít ilustrovat nějakou statistiku, požádejte posluchače, aby se postavili. Neposedným a roztěkaným divákům, kteří se najdou v každém publiku, tak šanci trochu se protáhnout. Zároveň názorně předvedete to, co se snažíte sdělit. Trocha pohybu navíc všechny osvěží. Jak to uděláte? Můžete prostě nadhodit otázku a pak nechat publikum hlasovat tím, že se postupně budou zvedat ze sedadel. Je to větší zábava, než jen počítat zvednuté ruce. Zeptejte se například, jakým dopravním prostředkem se ráno dopravili na místo. Také můžete pod některé sedačky schovat kartičky s nějakým nápisem. Pak ve vhodné chvíli diváky vyzvěte, aby se postavili ti, kteří pod sedačkou mají určitý vzkaz. Popřípadě se jich zeptejte, jakou kávu mají nejraději – s mlékem, cukrem nebo černou. A můžete přidat i nějaký vtipný komentář, který spící publikum probere.

Nechte je promluvit

Udělejte to a uvidíte, jak všichni zpozorní. Nezáleží na tom, kdo vás poslouchá, každé publikum je totiž unaveno, když příliš dlouho mluví pouze prezentující. Proto do své prezentace zařaďte prostor pro otázky a odpovědi, popřípadě také můžete nechat své publikum o něčem hlasovat.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine